Visszatérés a hétköznapokba

2023.08.08. 14:00

A nyár vége felé lélekben is érdemes készülni az iskolára

A boltok polcain előtérbe kerültek a tanszerek, jelezve, hogy nemsokára itt a tanévkezdés. A könnyebb váltás érdekében érdemes időben elkezdeni a gyermekkel a ráhangolódást.

Révészné Hanol Erzsébet

Hamarosan itt az iskolakezdés (Képünk illusztráció) Képen: Első osztályos tanulók az iskolapadban

Forrás: MW

Rohannak a hetek. Nemrég még az okozott fejtörést a szülőknek, mivel töltse a gyerek hasznosan, tartalmasan a nyári szünetet, most pedig már az iskolakezdés gondolata foglalkoztathatja a családokat. A naptárra nézve sokan talán legyintenek, hogy van még néhány hét, minek ezzel terhelni a gyereket, ám megkönnyíti a váltást, ha van idő a ráhangolódásra.

Király Gabriella klinikai gyermek szakpszichológus, a Tolna Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója úgy véli, elsősorban a szülőknek kell személyre szabottan átgondolnia, hogy a gyermeküknek mire van szüksége a nyári szünet végéhez közeledve. Az utolsó hetekben arra azonban érdemes felkészíteni az iskolást, hogy hamarosan újra kötelező feladatok várnak rá, időben fel kell kelni, így érdemes lassan visszaszokni az évközben megszokott napirendhez. Kedvcsinálónak az is jó, ha szülő és gyermek együtt készíti össze az iskolai felszerelést, bevonja őt a készülődésbe.

Az sem ördögtől való, ha egy kicsit ismételnek a gyerekkel a tanév kezdete előtt. Ez még egy jobb képességű gyermeknek is hasznára válik, aki pedig egy kicsit lemaradt az előző tanévben, vele többet kell foglalkozni, és akár tanár segítségét is lehet kérni. Alsó tagozatosoknál készségszinten kell mennie az olvasásnak, számolásnak, írásnak.

Ezek nem mennek azonnal, érdemes nyáron kicsit gyakorolni. Lehet közösen levelet, emailt, fogalmazást írni az utazásról. Nyaraláskor a kicsit idősebbek kaphatnak például olyan feladatot, hogy nézzenek utána az adott helyszín történelmének, földrajzának. Így játszva tanulhatnak.

Egy leendő elsőssel néhány előkészítő füzetet is ki lehet együtt tölteni, de nem elvárás, hogy egy ennyi idős gyerek tudjon írni, olvasni, számolni. Elég, ha időben, térben tájékozódnak, tudják mit jelent az alul-felül, jobbra-balra, ha tízes számkörben magabiztosan eligazodnak.

Az iskola merőben más, mint az óvoda

A szeptember az óvodát elhagyó gyerekek és szüleik számára jelent igazán nagy vízválasztót. A kicsiknek ilyenkor különleges figyelemre van szüksége, amelyben jelentős szerepe van a családnak is. A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy az óvodában már hónapokkal korábban elkezdik a gyerekek felkészítését az iskolára, de ennek sikeréért a szülők tehetnek a legtöbbet az érzelmi biztonság kialakításával. Fontos, hogy a kisgyerek ne félelemmel élje meg a változást, de ehhez az kell, hogy a szülők se szorongjanak.

Az azonban természetes, ha eleinte nem szívesen megy az elsős iskolába, esetleg sír is, hiszen ez egy nagy váltás az életében. Az iskola merőben más, mint az óvoda. Nemcsak azért, mert új helyszínen, új személyekkel találkozik a gyermek, hanem azért is, mert újfajta kötelességekkel, kihívásokkal találja szemben magát. Célszerű beszélgetni a kicsivel az iskoláról, elmondani neki, hogy mi vár ott rá. Az is segít, ha párszor elsétálnak arra, hogy ismerkedni tudjon az új környezettel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában