Visszatekintés

2023.08.13. 14:10

A Sió töltésének javítása közben egy marógép kanala kőfundamentumba ütközött

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Képünk illusztráció.

Forrás: Shuttertock

60 ÉVE a szekszárdi múzeum terepkutatást végzett a Sió északi partján „A Sió töltésének javítása közben egy marógép kanala kőfundamentumba ütközött”– számolt be a felfedezésről a Tolna Megyei Népújság 1963. augusztus 11-i száma. „Az agyaggödrökben és a környező szántóföldeken végzett bejárás során megállapítást nyert, hogy eddig ismeretlen, nagyobb kiterjedésű római telep húzódott a Palánki hegy lába alatti térségben és a hegy irányába eső Sió-parton. A területen nagy mennyiségű kerámia-anyagot gyűjtöttek, s megtaláltak egy római kori gabonaőrlő kézimalmot is.”

60 ÉVE a Paksi Halászati Termelőszövetkezet Kínából repülőgépen behozott növényevő halak tenyésztésével kísérletezett biritói ivadéknevelő tavaiban. „Nyolcezer-nyolcszáz amur, illetve tolsztolobik fajtájú halat helyeztek a pontyivadékok közé júliusban” – írta meg a Tolna Megyei Népújság 1963. augusztus 18-i száma. „A szovjet és a román tapasztalatok szerint a növényevő halak kedvezően befolyásolják a pontyok biológiai körülményeit. trágyázzák a tófenéket, hatásukra fokozottabban fejlődik a szerves élet a vizekben, s növekedik a haltermés. Biritón megvizsgálják, hogyan válnak be a hazai termelőszövetkezeti halgazdálkodásban a növényevő fajták, s megvizsgálják a nálunk még ismeretlen halfajta parazitáit is.”

60 ÉVE szép számban gyülekezett a közönség a megyeszékhelyen a meghirdetett Szekszárdi Petőfi-Ferencváros labdarúgó mérkőzésre. „Mintegy 50 autó és számtalan motorkerékpár parkírozott a pályán kívül, azt mutatva, hogy sokan voltak kíváncsiak a bajnokcsapat játékára” – írta meg a Tolna Megyei Népújság 1963. augusztus 15-i száma. „A csapatot azonban hiába várta a népes szurkolósereg, mert az együttest szállító társasgépkocsi hengerrepedést kapott Ercsi közelében. A közönség kitartóan várakozott fél 7 óráig, amikor megindult a jegyek visszaváltása. Minthogy a Ferencváros biztosítékot adott arra vonatkozólag, hogy teljes csapatával látogat el Szekszárdra, megegyezés született, hogy a most elmaradt mérkőzésre még az ősz folyamán sor kerül.” 

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában