Teol.hu videó

2023.08.18. 16:06

A térkövek fele már a helyére került (Videó)

Éveken át tartó tervezés, áttervezés, lakossági fórumok után öt héttel ezelőtt megkezdődtek Szekszárdon a zöld város program helyszíni munkái.

Szepesi László

Hámori Szabolcs és Gyurkovics János (Fotó: M. D.)

Előbb volt a bontás, majd a négy helyszínen, a Liszt Ferenc téren és a Luther téren, a Babits Mihály Kulturális Központ és a 160 lakásos épület között, a Prométheusz Park mellett, valamint a 160 lakásos mögött, a Wosinsky és Kölcsey lakótelepen hozzáláttak az új burkolatok építéséhez, az új, zöldebb belváros kialakításához.

Bő hónap alatt látványos munkát végeztek az építők, s a legutóbbi hét történéseiről és a következő feladatokról beszélt az immár hagyományos, most ötödik alkalommal megtartott sajtótájékoztatóján Gyurkovics János alpolgármester és az építkezést fővállalkozóként végző sióagárdi HGT Invest Kft. ügyvezetője, Hámori Szabolcs.

A Liszt Ferenc téren gépek zajában az alpolgármester elmondta, folyamatos kapcsolatot tartanak az építőkkel, mindennaposak az egyeztetések, s a munka során felmerülő problémákat mindig sikerül megoldani. Beszélt arról is, hogy a bíróság épületével kapcsolatban is kezd kialakulni a mindenki számára kedvező megoldás. Az ott lévő átjáró, s az épület körüli egy méter széles sáv nem a városé, így annak átépítése nem szerepel a tervekben, viszont esztétikai okok és a vízelvezetés miatt is indokolt, hogy az a terület is a program része legyen.

Az eddig eltelt idő alatt az új burkolat majdnem fele a helyére került, folytatta, de még a munka nagyobb része hátra van. Majd, ha a földmunkák, s a burkolatok teljesen elkészülnek, 184 pad, ülőke kerül a megszépült területre, készül 88 kerékpár támasz, felállítanak 132 hulladékgyűjtőt, 137 lombhullató fa, több mint kilencezer cserje, majd ötezer évelő és ötszáz örökzöld csemete teszi szebbé a belvárost.

Elismerően szólt a város lakóinak türelméről, arról, hogy elviselik a zajt, a port, s jelezte, amikor a nagyobb felületek burkolása után a sarkok, kisebb részek fedésénél vágni kell a burkolólapokat, akkor kérik ismét megértésüket.

Az adatokkal kezdte a tájékoztatást Hámori Szabolcs is. Eddig 6500 négyzetméteren helyére került a térkő, mondta. Több mint 15 ezer kilónyi kőlapot mozgattak meg kézzel, raktak le a tervek szerinti, egyedi minták alapján. Ez a munka folytatódik a jövő héten is.

A bontási munkáknak már vége felé járnak, így gépek száma folyamatosan csökken, viszont kézzel egyre többen dolgoznak, ugyanis a térköveket géppel nem lehet pontosan a helyükre illeszteni. Eleinte bonyolultnak tűnt a burkolati minták kirakása, mondta, de mára már ebben is komoly gyakorlatra tettek szert.

Az időjárás eddig kedvező volt, nem okozott különösebb fennakadást, munka a tervezett ütemben halad, ezen a hétvégén szombaton is dolgoznak, s az ősszel elkészülhet Szekszárd zöldebb központja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában