Közös élettér

2023.08.13. 10:30

A vad a természet része, nem háziállat

Tényként kell elfogadni, hogy a vadon élő állatok a természet részét képezik, így időnként mi is találkozhatunk velük. Ennek persze nem mindenki örül, főként, ha a közös élettér megnyilvánulása belterületi vadkárokkal jár.

Teol.hu

Nézelődő őz az egyik ház közelében. Szűkűlő életterük révén őzek, szarvasok, rókák és vaddisznók is gyakori vendégek a Balaton északi partján lévő lakott területeken Fotó: Szijártó János

Erről és több kapcsolódó témáról Pap Gyula, az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém vármegyei elnöke beszélt munkatársunknak lapunk érdeklődése nyomán. – A klímaváltozás, az élőhely átrendeződése, a kerítések megjelenése miatt a vad egyre jobban kiszorul élőhelyéről, és ennek következtében keresi azokat a pontokat, ahol nyugalomban élhet, van tápláléka és még szaporodni is képes.

– A Balaton északi partján lévő nádasok kínálják magukat, ám sajnos azok a területek is célponttá válhatnak, amelyeket gazdáik nem a megfelelő módon gondoznak – fejtette ki Pap Gyula. – Elhagyott gyümölcsös, szőlőterület, kert is ideális célpont lehet a vad számára, így fordulhat elő, hogy lakott részeken, akár nyaralóövezetben tűnik fel. Ez elsősorban a vaddisznó esetében jellemző.

Nagyon sok intézkedés történt a hivatalos szervek részéről, szükség esetén rendkívüli vadászati engedélyt adnak ki a vadgazdálkodást végző szerveknek. Ráadásul jelen vannak azok technikai eszközök, amelyek a hatékonyságot segítik, mint például a hangtompító vagy az éjjel látó távcső. Minden erőfeszítésünk ellenére sem tudtuk ezt a problémát megnyugtató módon rendezni egyelőre, ám a tendencia biztató, és okkal reménykedhetünk a helyzet mielőbbi javulásban – tette hozzá.

A teljes cikket a Veol.hu oldalon találja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában