Összetartozás

2023.08.05. 11:44

Az időjárás függvénye, miként alakul a Bukovinai Találkozások szombati programja

Ünnepi szentmisével kezdődött pénteken a 34. Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklórfesztivál Bonyhádon, a római katolikus templomban.

Révészné Hanol Erzsébet

A rendezvényt azért hívták életre, hogy a valamikori Bukovinából származó népcsoportok összetartozását erősítsék (Fotó: Máté Réka)

Ezt követően a kaszinókerti szabadtéri színpadhoz várták az érdeklődőket, ahol elsőként Zbigniew Kowalski, a fesztivál ötletgazdája, főszervezője köszöntötte a megjelenteket. Örömét fejezte ki amiért a régi, jól ismert arcok mellett új csoportok is képviseltetik magukat, és hogy ennyi év után is éltetik azt a célt, amellyel életre hívták a rendezvényt, nevezetesen, hogy a valamikori Bukovinából származó népcsoportok összetartozását erősítsék.

Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád polgármestere arra emlékeztetett, hogy a város huszonkilenc éve házigazdája a találkozónak, amelyen a zene, a tánc és a székely kultúra hagyományait mutatják be. Hozzátette, hogy minden évben van valami újdonság is. Idén az egyik ilyen az, hogy a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége és az önkormányzat mellett a Magyarság Házát is a szervezők között tudhatják, valamint különböző tematikus sátrakkal is készültek a Kisdorogért Egyesület közreműködésével. 

Illés Tibor, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy elődeik egykor egymásra voltak utalva, s példájukat követve, jó évről évre találkozni. „Egy vérből valók vagyunk” – idézte az Ismerős Arcok zenekar közkedvelt dalát, kiemelve, hogy ezt a kapcsolatot kell erősíteni. Mint mondta, öröm látni a sok fiatalt, akik nemcsak vonásaikban idézik őseiket, hanem a közös értékeiket, hagyományaikat is tovább viszik.

A köszöntők után kaszinókerti szabadtéri színpadon magyar, román, szerb és lengyel hagyományőrző csoportok léptek fel a Bácska Banda és a Csurgó zenekar kíséretében. A vasárnapig tartó folklór program ideje alatt a székely konyha ízeit ismerhetik meg a kilátogatók, Izolda Népi Játékaival a legkisebbeket várják, az Örökség-sátorban pedig a XXVI. „Sebestyén Ádám” Országos Bukovinai Székely Mesemondó Verseny és Rajzverseny díjazottjainak alkotásait, valamint a 150 éve született Sebestyén Antal, Hadikfalva esperes plébánosának emlékkiállítását és bukovinai székely népviseletes babákat lehet megtekinteni.

Szombaton az időjárás függvényében a szabadtéri színpadon vagy a művelődési házban várják az érdeklődőket, míg vasárnap a hagyományokhoz híven, az úgynevezett szomszédolás során a környező településeken lépnek fel a közreműködő együttesek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában