Élet az árstop után

2023.08.09. 14:00

Főzzünk többet, együnk inkább otthon

Már egy hét is eltelt az élelmiszerár-stop megszüntetése után, két darab kilós cukor áráért már csak egyet lehet venni, alapvetően lettek drágábbak a korábban hatósági áras termékek. Baka György, a Zöldtárs alapítvány elnök elmondta, hogy ebben az új helyzetben is célszerű a takarékos vásárlásra helyezni a hangsúlyt.

Brunner Mónika

A vevőket minden termék ára érdekli.

Forrás: TN archív

Több felmérés szól arról, hogy a megvásárolt élelmiszerek egyharmada a kukákban köt ki, ez jellemző hazánkra, de Európára is, mondta lapunknak Baka György, a Zöldtárs alapítvány elnöke. Hozzátette, hogy már legalább két évtizede hívják fel arra a figyelmet, hogy vásároljunk tudatosabban. Az áruházakban ugyanis rendszeresen átpakolják a polcokat, hogy a vevőket minél többet járassák a termékek között, és olyan élelmiszereket is megvegyenek, amelyeket nem akarnak. 

– Az első ökölszabály, hogy mindig listával kell menni vásárolni, csak azokat a dolgokat beszerezni, amelyek elfogytak vagy kifogyóban vannak. El kell tudni kerülni, hogy a boltban kapott impulzusok alapján vásároljunk – tette hozzá Baka György. 

Véleménye szerint elő kell venni azokat a régi háziasszony trükköket, amelyekkel spórolni tudunk. Az éttermekben kapható menük árából két-három hozzátartozónknak már nagyon finom, takaros kis ebédet lehet készíteni. A nagymamák konyhatudományát is érdemes böngészni, különösen a tavasztól őszig terjedő időszakban. Érdemes piacokon vásárolni, a hétvégi ebéd mellett akár a következő hét hétfőre, keddre is lehet előre főzni. Sok lehetőség van arra, hogy csökkentsük az élelmiszervásárlással kapcsolatos költségeket. 

– Sokszor tanácsoljuk azt is, hogy havonta, kéthavonta akár egy-egy tankolás árát is megspórolhatjuk, ha például a munkahelyre gyalog megyünk, ha hetente egyszer a gyerekkel elsétálunk az óvodába és az iskolába. A megtakarított összeget élelmiszervásárlásra is lehet fordítani – tette hozzá. 

Csendben mosolyognak a boltokban

A kerttel, gyümölcsösökkel, veteményeskerttel rendelkező vásárlók általában nagy szemekkel nézik, hogy mennyibe kerül néhány fürt ribizli, a kis adag áfonya, hogy mennyi az alma, a körte, a barack kilója. A tudatos vásárlókra jellemző, hogy inkább otthon készített közepes adag majonézes kukoricasalátát ebédelnek, minthogy egy jóval kisebb adagot kifizessenek éttermekben, boltokban. Ugyanez igaz például az előre elkészített szendvicsekre is. A tudatos vásárló az ár-érték arányt elsődlegesnek tartja, fontos a számára az is, hogy a padlizsánkrémes szendvicsben milyen vastagon van a padlizsánkrém. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában