LED-csere program

2023.08.01. 14:00

Ingyen kaphat bárki energiatakarékos izzókat

A ledes fényforrások használata jelentős csökkenést jelent egy-egy háztartás villanyszámlájában, mégis kevesen használják ezeket. Éppen ezért hirdették meg a lakosság számára az ingyenes LED-csere programot.

Szepesi László

Gyurkovics János alpolgármester tartott sajtótájékoztatót az ingyenes LED-programról.

Fotó: Mártonfai Dénes

Ingyenes villanykörtecseréről tartott sajtótájékoztatót kedden reggel a városházán Gyurkovics János alpolgármester. Ugyanis ma még sok háztartásban a régi, másfél évszázaddal ezelőtt feltalált izzószálas lámpák világítanak, amelyek amellett, hogy viszonylag gyorsan kiégnek, sokkal több áramot is fogyasztanak, mint a korszerű LED-es lámpatestek. Hozzátette, egészen pontosan, a régi izzók helyére egy cég új LED-es lámpákat ad, s a régi izzókat is – tartaléknak – meg lehet tartani.

A  LED-égőt, azaz a világító, fényt kibocsátó diódát – mert a LED az angol Light-Emitting Diode rövidítése – már fél évszázada feltalálták, s az utóbbi egy-két évtizedben már általánosan elterjedt, de mert sok helyen még nem ilyent használnak, a  CYEB – az energiagazdálkodás szakértőjeként – meghirdette a lakosság számára a LED-csere programot. Ennek keretében az abban résztvevők ingyen juthatnak LED-ekhez, cserélhetik le a háztartásukban található régi izzókat új, korszerű fényforrásokra. A cél, hogy így is csökkentsük az energiafelhasználást, s ezzel kíméljük a környezetünket! 

Az ilyen fényforrások használata jelentős csökkenést jelent a villanyszámlában, és akár 10 éves élettartamának köszönhetően használója sokkal kevesebb hulladékot termel, mint az, aki hagyományos izzóval világít. Egy magyar háztartásban átlag húsz izzó található, ezek használata pedig a teljes villanyköltség közel harmadát jelenti. 

Az alpolgármester elmondta, hogy eddig – bár a felhívás szerepel a város internetes oldalán – még csak száznál kevesebben jelentkeztek, pedig ahhoz, hogy ilyen LED-es lámpákat kaphassanak, csupán regisztrálni kell az interneten, a ledcsere.hu címen. Ezt néhány perc alatt megteheti bárki, akinek van a nevén villanyszámla. 

Az adatok kitöltését, illetve dokumentum feltöltését követően a rendszer az éves áramfogyasztás, valamint az otthonában található izzók száma és használati ideje alapján kiszámolja, hogy az adott háztartás hány ingyenes LED-re jogosult. Ezeket a jelentkezéseket a CYEB munkatársai ellenőrzik, erről értesítést küldenek, s abban az e-mailben a jelentkezési szándékot újra meg kell erősíteni. Később pedig az átvétel időpontjáról is kapnak e-mailt a jelentkezők.

Gyurkovics János elmondta, a villanykörtéket az önkormányzathoz küldik, ott fogják az igényeknek megfelelően a csomagokat elkészíteni, amelyeket átvehetnek a szekszárdiak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában