Büntetés-végrehajtás

2023.08.06. 07:00

Jóvátételi program, mellyel az elítéltek másokat szolgálnak

A Tolna Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet és a kölesdi önkormányzat együttműködésében négy fogvatartott eliszapolódott vízelvezető árok tisztítását végezte a napokban a településen. A jóvátételi program többéves gyakorlat az intézetben.

Révészné Hanol Erzsébet

Greifenstein József polgármester elmondta, hogy visszatérő probléma Kölesden az út eliszapolódása (A szerző fotója)

Kölesd Jóvátételi program részeként négy elítélt vett részt településrendezési munkálatokban a héten Kölesden. Márkus Éva bv. százados, a Tolna Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartási ügyek alosztályvezetője elmondta: többéves gyakorlat az intézetben, hogy valamilyen módon lehetőséget teremtenek az úgynevezett jóvátételre. Ez megvalósulhat a börtön falain belül oly’ módon, hogy a fogvatartottak készítenek valamit, és azt átadják olyan intézménynek, ahol annak hasznát veszik – a korábbi években például óvoda gazdagodhatott így madár­etetővel –, vagy külső foglalkoztatásként tesznek valamit, amely mások javát szolgálja. 

Ez utóbbira példa a kölesdi munkavégzés, ahol eliszapolódott vízelvezető árok tisztítása volt a feladat. A szimbolikus jóvátétel célja kettős – tette hozzá a bv. százados. Elmondta, hogy egyrészt lehetőséget teremt a fogvatartottak számára, hogy szembenézzenek a bűncselekmény elkövetésével és annak következményeivel, és ezáltal elősegíti a felelősségvállalásukat. Másrészt az, ahogy a közösség elfogadja a jóvátételt, a fogvatartottak társadalmi beilleszkedését támogatja, hiszen a megbocsátás, a befogadó környezet lehetőségét hordozza magában. A programban való részvétel mindig önkéntes alapú, és természetesen a szükséges óvintézkedések mellett, kellő körültekintéssel és előkészületek után valósul meg a külső foglalkoztatás. 

Greifenstein József, Kölesd polgármestere elmondta, hogy néhány éve készült el a településen egy kerékpárút, amelynek egy szakasza mellett szántóföld magasodik. Nagyobb esőzések alkalmával onnan zúdul le hatalmas vízmennyiség és iszap, amelyet nem tud elvezetni az út mellett kialakított árok, hamar telítődik, és időről időre ki kell takarítani. A településvezető már korábban megkereste a Tolna Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetet, hogy tudnának-e emberi erővel segíteni, de a koronavírus-járvány akkor közbeszólt, és nem valósulhatott meg az együttműködés. 

De a közelmúltban ismét Ambrus Lajos bv. ezredeshez, az intézet parancsnokához fordult, akivel kialakult az együttműködés. Greifenstein József kiemelte, hogy hatalmas segítség ez a kistelepülés számára, hiszen a közmunkások között zömében nők dolgoznak, tőlük nem várhatja el a súlyos, vizes föld lapátolását. Kellett a férfierő, ezt jelentette a négy elítélt, az önkormányzat pedig szerszámokat, ebédet, vizet biztosított nekik és a velük lévő bv. dolgozóknak. 

A polgármester bízik benne, hogy a jövőben is lesz lehetőség hasonló együttműködésre. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában