Hajdan

2023.08.09. 08:00

Menyasszony-kikérővel kezdődött a sárközi lakodalmas

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

A decsiek színpompás sárközi népviselete ez alkalommal is nagy tetszést aratott. Fotó: Bakó Jenő

25 ÉVE egykori görög menekültek látogattak a hőgyészi gyermekotthonba. „A község központjában lévő egykori Apponyi kastély ugyanis 1948-tól több éven át görög menekülteknek nyújtott menedéket” – adott ismertetést az eseményről a  Tolnai Népújság 1998. augusztus 8-i száma. „A polgárháború üldözöttjei annak idején magyarországi gyermekotthonokban – többek között a Tolna megyei községben – találtak ideglenes otthonra. Hőgyészen jobbára a távoli Macedóniából, Szkopjéból érkezett családok, illetve árva gyerekek kerültek hosszabb-rövidebb időre elhelyezésre. Ötven év elteltével most a régmúlt időket idézték fel az otthon egykori és mai dolgozói, illetve a ma már felnőtt, valamikori görög menekültek közösen.”

25 ÉVE a Magyarországi Ifjú Németek Közössége a fadd-dombori ifjúsági táborban tartotta hagyományos országos találkozóját. „Több mint százan jöttek el az ország minden részéből, legtöbben Tolna és Baranya megyéből” – írta a Tolnai Népújság 1998. augusztus 7-i száma. „Az egyhetes program hivatalos megnyitóját tegnap délután tartották. Ezt egy pódiumvita előzte meg a Magyarországi Német Kisebbségi Önkormányzat és a GJU Magyarországi Ifjú Németek Közössége között arról, hogyan működhetnének együtt a továbbiakban, és milyen kilátások vannak az együttműködésre.”

25 ÉVE a sárközi lakodalmasról közölt ismertetést a Tolnai Népújság 1998. augusztus 10-i száma. „A lakodalmas szombat délután a menyasszony-kikéréssel kezdődött, ami a tájház udvarán zajlott, majd a menet átvonult a településen és a játék a színpadon folytatódott. Fellépett a helyi Gyöngyösbokréta és a Csillagrózsa Hagyományőrző Néptánccsoport, valamint a csókai (Vajdaság), az érsekcsanádi, a nagymányoki, a dusnoki és a felsőhegyi (Vajdaság) hagyományőrző csoport.”

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában