Fontos kérdésekről döntöttek

2023.08.04. 14:00

Milliárdos útfejlesztési programról szavaztak a bizottság rendkívüli ülésén

Az idegenforgalom és a közlekedés fejlesztéséről tárgyalt, péntek reggeli rendkívüli ülésén Szekszárd Közgyűlésének Gazdasági és Városfejlesztési Bizottsága.

Szepesi László

A képen a szekszárdi Béla király tér és a városháza. Fotó: TEOL

Fotó: TEOL

A Bomba Gábor elnökletével összeülő testület egy korszerű tájékoztatási program kidolgozásáról döntött. Eszerint feltérképezik a város turisztikai nevezetességeit, és fényképekkel illusztrált, háromnyelvű gépi idegenvezetőt készíttetnek. Ebben szerepel majd, hogy, mit lát az idegen, mi a történelmi jelentősége esetleg annak az épületnek, helynek, ahol jár.

Ugyanis lesz hanganyag is, magyarul, németül, angolul, és hasonlóan, mint néhol a múzeumokban, a QR kód leolvasásával meg is lehet hallgatni azt. Első körben egy-két turistaútvonalat fognak megtervezni, később pedig, mert a rendszer bővíthetőségének nincsenek határai, újabbakkal egészítik ki.

Ezzel segítik, hogy az emberek sétálva megismerjék a város nevezetességeit. Lesz térkép, amelyen szerepelnek Szekszárd nevezetességei, s a program segít abban is, hogy akár gyalog, autóval vagy biciklivel hogyan lehet azokhoz eljutni. A testület úgy döntött, az első rész szeptember végére készen lesz.

Készül egy másik, szintén turisztikai alkalmazás is, az pedig kerékpárutakon fogja végig vinni a biciklistákat a kiinduló ponttól a kijelölt célig. A terv szerint a város valamennyi kerékpárútja szerepel majd ezen, sőt, a távolabbi úticélok is, például hogyan lehet két keréken eljutni Tolnára, vagy a Sió partra.

Az ülés legfontosabb témája – leginkább ez indokolta a rendkívüli ülés megtartását – egy 3,6 milliárdos útfejlesztési program elfogadása. Ennek első ütemében a városban 100 ezer négyzetméternyi útburkolat fog megújulni. Az elfogadott első lépésben, megyei kivitelezésben, a nagyobb forgalmú utak lesznek jobbak, így az Alisca, a Rákóczi, Wesselényi, Mátyás király, Nyár, Flórián, Kadarka és a Munkácsy utca.

Ez a TOP pályázat keretében megvalósuló program akkor fog kezdődni, amikor a pályázati kiírás megnyílik. Remélhetően erre október végén, november elején sor kerül. Most a felkészülés a város feladata. A Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság zárt ülésen tárgyalt a városban folyó zöld város projekthez kapcsolódó növények beszerzéséről is.

A fákat, cserjéket korábban nem lehetett volna átültetni, elültetni, s most azt a tájékoztatást kapták, hogy azok időben meg fognak érkezni. Amint elkészül a helyükön a talaj előkészítése, megérkeznek a növények is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában