Technikai fejlődés

2023.08.21. 19:50

Mit csinál a mérnök? – egy nap alatt kiderül a PTE MIK-en

Mérnökökre mindig is szükség lesz, hiszen ők mozgatják a világot. Ők tervezik és építik a városokat, a házakat, a vízvezetékeket, nélkülük nincs elektromos áram, energiatakarékos fűtés, de a klímaváltozást lassító környezetvédelem, 3D-vel nyomtatott művégtag vagy kibertámadást kivédő informatikai rendszer sem – olvasható az egyetem közleményében.

Teol.hu

Forrás: PTE

A technikai fejlődéssel a mérnökszakmák is átalakulnak, egyre izgalmasabb tudományterületek olvadnak egymásba. Jogosan fogalmazódik meg a pályát választók részéről a kérdés: mit csinál ma egy mérnök? Erre adnak választ a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) középiskolásoknak szóló tematikus programjai, amikor a diákok egy napra maguk is mérnökké válhatnak: tervezhetnek, a korszerűen felszerelt egyetemi laborokban kísérletezhetnek, gyakorló szakemberektől kérdezhetnek és kipróbálhatnak fejlesztés alatt álló eszközöket. Az augusztus végén zajló programra még lehet jelentkezni.

Mit csinál az építész? Épületeket tervez, szinte művészi szinten. Munkáját egy tervekkel, makettekkel és videókkal fűszerezett interaktív előadáson ismerhetik meg a fiatalok az 1. tematikus napon, amikor papírból egy látványos, de egyszerű technika segítségével az épületmakettekhez hasonló térbeli alakzatot is létrehozhatnak. A saját tervezésű térbeli kompozíciót kirigami technikával alkotják meg, majd további műveletekkel ismerik meg behatóbban: fotózással, képkomponálással, de a program részeként fény-árnyék játékokat is játszanak, valamint fotómontázsokat is készítenek.

Hogy mi történt a többi tematikus napon azt elolvashatja a Bama.hu oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában