Verbális agresszió

2023.08.24. 14:00

Némelyik közösségi komment büntetőjogi kategóriába tartozik

Egyre radikalizálódik a közösségi oldalakon megjelenő posztok és hozzászólások hangvétele, ezek némelyike már büntetőjogi kategóriába tartozik – vélik szakemberek. Miért alakul így, mit takar a jelenség, erről kérdeztük Kitanics Márkot, a Szekszárdon élő, Kalocsán praktizáló klinikai szakpszichológust.

Gazsó Rita

Akik nem tudnak magukkal mit kezdeni, és nem igazán látják a perspektívát, azoknál természetes, hogy olyanokba törlik a lábukat, akiknek van valamifajta életkilátásuk

Forrás: Shutterstock

Jó ideje tetten érhető a közösségi oldalakon terjedő verbális agresszió, sokszor akár magunk is részesei lehettünk ilyen esetnek, amikor egy közösségi oldalon ártatlanul tett bejegyzésünk alatt megindul a komment áradat és a gyűlölet-cunami. Az elmúlt napokban a nagyközönséget leginkább foglalkoztató téma volt Tóth Gabi énekesnő válásáról tett magánéleti bejelentése.

Szinte minden portál legolvasottabb cikkei voltak az ezzel kapcsolatos legfrissebb hírek, amelyek alatt a gyűlölködő hangvételűtől az alpári hozzászólásokig számtalan kommentet lehetett olvasni, ezek némelyike egyenesen ijesztő volt. Honnan ennyi gyűlölet, és mi váltja ki az emberekből ezt a reakciót? – kérdeztük a szakembert, Kitanics Márk klinikai szakpszichológust.

– Nem csak a közösségi oldalakon, hanem általánosságban mindennapjainkban igen nagymértékű feszültség észlelhető. Ennek több oka van, a covid időszak bezártságától a szomszédos háborún, az infláción át a gyengébb gazdasági mutatókig több tényező növeli az emberek frusztrációját – véli Kitanics Márk, aki elmondta, hogy gyakran keresik meg azzal, hogy beszéljen róla, miért van akkora feszültség a közlekedésben, vagy hogy miért növekszik az erőszakos bűncselekmények száma. 

– Látjuk, hogy a társadalomban ennek a feszültségnek mindenhol meg van a lenyomata, de a közösségi oldalakon talán jobban tapasztalható, vélhetően annak köszönhetően, hogy az itteni beszélgetést egyfajta arctalanság jellemzi, hiszen nem szemtől szembeni eszmecseréről van szó – fogalmaz a szakember, aki úgy véli, a kommentelő kicsit jobban el tud rejtőzködni, ez pedig oldja a viselkedési fékeket.

Kitanics Márk igazságügyi pszichológus szakértő
Fotó: Mártonfai Dénes

Kevésbé kulturáltak az emberek, kevésbé figyelnek oda arra, amit mondanak. A viselkedés hátterében szerinte az áll, hogy a hozzászólók összehasonlítják magukat az ismertebb személyekkel, hogy mi az, amit ők elértek, és mi az, amit a másik letett az asztalra, és ez irigységet, feszültséget generál.

– Akiknek szürkék a hétköznapjaik, nem nagyon tudnak magukkal mit kezdeni, és nem igazán látják maguk előtt a perspektívát, azoknál teljesen természetes, hogy olyanokba törlik bele a lábukat, akiknek van valamifajta életkilátásuk. Ezeknek a megmozdulásoknak az irigység, a feszültség, a frusztráció a fő mozgatórugója – hangsúlyozza a szakpszichológus. 

Kitanics Márk szerint ez nem magyar jellegzetesség, világjelenség a közösségi oldalakon elszabaduló szabadszájúság, indulatok, kulturálatlan hozzászólások tömege. Nincs meg ugyanis az a keret, amely egy társas együttélésben megszokott – fogalmaz. Úgy látja, hogy az embereket még az sem tartja vissza, hogy mindezeknek nyoma marad, később a világhálón olvashatóak a hozzászólásaik.

Az emberek többségénél egyfajta infantilis gondolkodás tapasztalható ezzel kapcsolatban. Vagyis nem gondolják végig a következményeket, pedig sokszor némelyik komment a büntetőjogi kategóriába tartozik – mutat rá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában