Hajdan

2023.08.26. 13:58

Rögtönítélő bíróság elé állították a kajdacsi gyújtogatót

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

A kép illusztráció.

100 ÉVE Bethlen István miniszterelnök Dombóváron és környékén tett látogatásáról számolt be a Tolnamegyei Ujság 1923. szeptember elsejei  száma. „Bethlen István miniszterelnök, aki családjával a Balaton mellett pihen, aug. hó 27-én fél tiz órakor Balatonföldvárról Kaposváron keresztül Dombóvárra érkezett, ahol Dömötör Mihály kir. gazdasági tanácsos, herceguradalmi felügyelőnél rövid látogatást tett és a dombóvári uradalom földreform ügye iránt érdeklődött. Tíz órakor autóján báró Bornemisza Elemér és Dömötör Mihály kíséretében Sütvénypusztára kocsizott, ahol a kincstári ménest szemlélte meg. A szemle után a ménesparancsnoknál volt ebéden és dél után fél háromkor kíséretével Kurd, Döbrököz, Dombóvár, Kaposszekcső, Vásárosdombó, Meződ és Hörnyék községekbe ment, ahol a herceguradalom által vagyonváltság címén leadott földeket szemlélte meg, majd 6 órakor Szabó Lajos kincstári gazdasági főtanácsosnál Nosztány pusztán ozsonnázott. Ozsonna után lgal irányában visszautazott Balatonföldvárra. A miniszterelnök Dombóváron a vasutasoknak átadott házhelyek, az egyes községekben pedig a kisembereknek átadott házhelyek ügye iránt érdek lődött igen behatóan és örömmel látta, hogy a kislakások építése gyorsan és szépen halad előre.”

100 ÉVE a vármegye új főispánjának, Jankó Ágostonnak a beiktatásáról tudósított a Tolnamegyei Ujság 1923. szeptember elsejei  száma. „Ősi szokás szerint a járási főszolga bírák az uj főispánt kétszer vállukra emelték, a közgyűlés tagjainak bemutatták. A lelkes éljenzés után a beiktató közgyűlés tagjai a főispán indítványára a belvárosi róm. kath. templomba vonultak, hogy az Isten áldását és segedelmét kérjék a megkezdendő föispáni működéshez. Gyönyörű volt a menet, amint a diszmagyarba öltözött főispán vezetésével a gyűlésen résztvevők a templomba vonultak.”

100 ÉVE „Tóth János kajdacsi lakos felgyújtotta Oláh Dánielné ugyancsak kajdacsi lakosnak a nádfedeies háza eresze alatt halomba rakott rozskévéket” – írta meg az esetet a Tolnamegyei Ujság 1923. szeptember elsejei  száma. „A tűztől lángba borult és elégett a ház és megsemmisült a szomszédos Pipellán Józsefnek a háza, valamint Borbély Zsigmondnak az istállója is. Tóth Jánost a csendőrök behozták a szekszárdi fogházba és a kir. ügyészség a statáriális bíróság elé állította, mert – mint ismeretes –  a gyújtogatásra a rögtönitélő bíráskodás van érvényben. A statáriális tárgyaláson a vádat dr. Kozacsek József kir. ügyészségi elnök képviselte és halálbüntetést kért Tóth János ellen. Fejős Imre kir. törvényszéki tanács elnök vezetése alatt ítélkező bíróság dr. Hódossy Sándor védelme után tanácskozásra vonult vissza és megállapította, hogy az eset nem tartozik a statáriális eljárás alá, mert nem nyert bizonyítást, hogy Tóth János szándékosan okozta a tüzet. Tóth fogva maradt és ügyét a rendes büntető eljárás során fogják letárgyalni.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában