A honismeret asztalára is komoly értéket tett le

2023.08.03. 17:30

Születésnapján díjazta az egyesület a nyugdíjas főorvost

Meglepetéssel állított be az egyesület a születésnapját ünneplő főorvoshoz. Az ismert személyiség gyógyított és a honismeretben is letette névjegyét. Jelenleg a vények történetével foglalkozik.

Szeri Árpád

A díjazott ünnepelt, virágcsokorral a kezében, körülötte az egyesület vezetése és tagjai. (Beküldött fotó)

Nyolcvannyolcadik születésnapját ünnepelte a múlt hét végén dr. Gesztesi Tamás. A nyugalmazott főorvos Szekszárd, illetve a vármegye köztiszteletnek örvendő személyisége. Ismeretes, hogy az eredményes gyógyító munka mellett a honismeretnek is elkötelezett művelője.

A jeles alkalomból szekszárdi otthonában látogatta meg az ünnepeltet a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület vezetősége és néhány tagja. Tette ezt azért, mert a TMEAHE vezetősége az évi kitüntetések adományozásakor úgy döntött, hogy dr. Gesztesi Tamást az egyesület legmagasabb kitüntetésével, az Egyed Antal-díjjal jutalmazza.  

– Főorvos úr több évtizedes, kiemelkedő tevékenységet mondhat magáénak a honismeret terén is – mondta el lapunknak dr. Vizi Márta elnökségi tag. – Ezért ítéltük meg számára ezt az elismerést. Amit általában az ősszel tartandó, rendes találkozón adunk át. De ez alkalommal házhoz mentünk, tekintettel a kitüntetett magas életkorára. Igen szívélyesen fogadott bennünket, kellemesen elbeszélgettünk, öröm volt számunkra a tapasztalatokkal, életbölcsességekkel felvértezett, nyitott szellemiségű tagtársunkkal hosszú idő után ismét találkozni. Egyesületünk vezetősége és tagsága nevében ez úton is hadd kívánjak számára jó egészséget, további sikeres éveket!

Dr. Gesztesi Tamás Budapesten született, 1935. július 29-én. A Budapesti Orvostudományi Egyetemen szerzett summa cum laude diplomát 1959-ben. A Tolna Megyei Kórház belgyógyászati osztályán kezdte pályáját, majd 1974-1985 között a kiskunhalasi Semmelweis Kórház osztályvezető főorvosa volt. Visszakerülve Szekszárdra, egészen az 1999-ben történt nyugállományba vonulása előtt a Tolna Megyei Balassa János Kórház I. számú belgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa volt. Nyugdíjasként is dolgozott, mint a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezető főtanácsosa.

Orvosi munkája mellett széleskörű társadalmi tevékenységet folytatott. A TIT Tolna megyei elnöke volt 1989 és 2007 között, a Rotary Klub elnöki tisztét két alkalommal is ellátta. A Széchenyi Kör megyei elnöke, országos alelnök volt 1989-2001 között.

Orvosi tárgyú publikációinak száma meghaladta a százat. Szakterületén túl behatóan és szívesen kutatott és írt társadalomtörténeti és művészeti témákról. Múltunk, közelebbi és távolabbi lakóhelyünk története, kiemelkedő személyiségei évtizedek óta foglalkoztatták. Az utóbbi években készült dolgozatait szerzőtársaival, leányával, dr. Gesztesi Enikővel és vejével, Zsámboki Árpád Istvánnal együtt készítette és tárta a nyilvánosság elé.

Ezen munkákban mások mellett Széchenyi István, Bél Mátyás, Almási Balogh Pál, Balassa János és Karátson Gábor szerepel, emellett olvashatóak anyagok jeles Tolna megyei művészekről, a kölesdi I. világháborús hadikórházról és még hosszasan lehetne sorolni. A feldolgozott témák iránti érdeklődést az utóbbi évtizedekben tartott, számos ismeretterjesztő előadás fémjelzi. Cikkeit szívesen fogadta a Honismeret, a Valóság című folyóirat és más periodika is. Szellemi frissességét bizonyítja, hogy jelenleg az orvosi vények történetét és alkalmazását vizsgálja és írja.

Tolna vármegye, azon belül Szekszárd városa javára végzett sokoldalú gyógyító, közéleti és társadalmi tevékenységével 2001-ben kiérdemelte a Pro Urbe Szekszárd emlékplakettet. Több rangos kitüntetés tulajdonosa, ezek között van a Bugát Pál-díj, a Magyar Kardiológiai Társaság Életműdíja, valamint a rotarys ténykedést honoráló Paul Harris-díj. Tudományos tevékenységével, intellektusával emeli és hitelesíti a TMEAHE köztörténetírást segítő helytörténeti-honismereti munkáját.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában