Lassan itt a szeptember

2023.08.20. 10:00

Varázsoljuk újjá a gyerekszobát az iskolakezdésre!

Közeledik a szeptemberi iskolakezdés, ezért sokan ilyenkor alakítják ki a gyerekszobában a tanulásra alkalmas helyet. Az alábbiakban a Praktiker barkácsáruház szakértői adnak tanácsokat az ergonomikus elrendezéshez, a megfelelő tárgyak beszerzéséhez.

Teol.hu

Képünk illusztráció.

Forrás: Shuttertsock

A környezetünk jelentős mértékben befolyásolja a hangulatunkat, motivációnkat, és hatványozottan igaz ez a gyerekszoba tanuláshoz előkészített részére is: a megfelelően kialakított helyiségben könnyebben megy majd a leckeírás, felkészülés. A tapasztalatok alapján egy gyerekszoba igazodik lakójának életkorához és igényeihez, ennek megfelelően többször is átalakul egészen a felnőtté válásig.

Az egyik fontos életkori váltás az iskolakezdés – ilyenkor a játék mellett a tanulás is előtérbe kerül, és megjelenik például az íróasztal, „nagylányosabbá”, „nagyfiúsabbá” válik a szoba. A berendezést aztán időről időre hozzá kell alakítani a gyerek igényeihez, méreteihez, azonban van néhány alapelv, amelyet érdemes fejben tartani. Az egyik legfontosabb lépés, hogy nézzük meg a fényviszonyokat: ha tehetjük, az íróasztalt ablak mellé állítsuk.

Ne feledjük ugyanakkor, hogy télen korán sötétedik, így a természetes fény mellett szükségünk lesz íróasztali lámpára is. Ideális esetben a jobbkezes gyerkőcöknek balról, balkezeseknek pedig jobbról érkezik az erősen, de nem túl élesen világító fény. A Praktiker szakértője szerint az íróasztalt és széket érdemes az áruházban megnézni és kipróbálni, hiszen fontos a megfelelő magasság és a kényelem.

Ha van rá lehetőség, akkor olyan asztalt válasszunk, amelyen kényelmesen elférnek a tankönyvek. Ha helyszűkében vagyunk, akkor fiókokkal, polcokkal pótoljuk a hiányzó felületeket. A szék magassága mindenképp legyen állítható, támlája dönthető és jól támassza meg a gerincet – a megfelelő ülés a koncentráció fenntartásában is segít.

Az ergonómiai szempontok mellett fontos az otthonosság és az „enyém” érzés is: válasszunk együtt közösen színeket, díszítsük a szobát falmatricákkal, poszterekkel, alakítsunk ki kényelmes olvasósarkot vagy „kuckót”. Mindenképp fontos, hogy a gyermekünk sajátjának érezze a teret, és szeretett, ismerős tárgyakkal legyen körülvéve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában