Szociális juttatások

2023.09.06. 07:00

A belecskai önkormányzat is támogatja a családokat tanévkezdéskor

Belecska községben háromszázharmincöt lakos él, közülük kilencvenen a Mechwart András Otthonban, súlyos és középsúlyos fogyatékosok. Mivel rájuk más ellátási rendszer vonatkozik, az önkormányzati szociális juttatások kétszáznegyvenöt lakost érintenek.

Brunner Mónika

A gyerekek is minden támogatásnak örülnek (képünk illusztráció).

Forrás: Shutterstock

Az idei évben a szociális tűzifa pályázaton harminc köbméternyi, nyolcszázezeregyszáz forint értékű kemény lombos tűzifát nyert a belecskai önkormányzat, amelyet rászorultsági alapon oszt ki a lakosok között. Települési támogatást adnak az újszülötteknek, az óvodásoknak, az iskolásoknak, adnak fűtés-, szennyvízberuházási-, rendkívüli támogatást, a temetési költségekhez, de a lakhatás, az élelem, a ruházkodás költségeihez is hozzájárulnak rászorultság esetén. A kelengyepénz egyszeri húszezer forint, az újszülötteknek jár.

Igényelni kell, kérik a születési anyakönyvi kivonatot. Az óvodások egész évben, a július és az augusztus hónapok kivételével, havonta ötezer forintot kapnak. Az iskolásoknak, általános iskolástól a középiskolásig, huszonhárom éves korig havonta tízezer forint jár, a főiskolások, egyetemistáknak havi hatezerötszáz forintot adnak Bursa Hungarica pályázatban, a már említett két nyári hónap kivételével. A támogatásokat igényelni kell, feltétel, hogy a gyermek, fiatal felnőtt a családjával életvitelszerűen éljen Belecskán, valamint a családban élőknek egyenként a jövedelme ne haladja meg a száznyolcvanezer forintot.

Beiskolázási támogatást is adnak, gyermekenként egyszeri húszezer forintot minden tanévkezdés idején. Települési fűtéstámogatásra is jogosultak a belecskai lakosok: a százezer forint alatti jövedelemmel rendelkezők egyszeri ötvenezer forint, a százezer- és százötvenezer forint havi jövedelműek pedig egyszeri huszonötezer forintot kapnak. Az összeget tűzifára kell költeniük, a vásárlást számlával igazolniuk. 

A szennyvíztisztító-beruházásban résztvevők, akik a mintegy százezer forintot egy összegben fizették ki, ötvenezer forintot kaptak vissza. Azok, akik az összeget két részletben fizették, negyvenezer forintot kaptak vissza. A beruházás ingatlanonként egymillió forintba került, és a százezer forintos önerő az ingatlantulajdonosokat terhelte. 

A belecskai önkormányzat rendkívüli települési támogatást ad rendkívüli élethelyzetek javítására, például tűzesetek okozta károk helyreállítására, betegség, orvosi kezelés esetén gyógyszer vásárlásra. Ehhez szükség van jövedelemigazolásra, a támogatás feltétele, hogy a kérelmező jövedelme a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által ismertetett adott év július hónapra vonatkozó átlagbérét nem haladhatja meg. 

A temetési költségekhez indokolt esetben egyszeri százezer forintot ad a belecskai önkormányzat, valamint adott esetekben akár a temetkezés költségeit is állja. Minden év végén, ha marad a központi költségvetésből kapott szociális keretből, az összeget szétosztják a gyermekek, a nyugdíjasok és az aktív korúak között pénz és élelmiszercsomagok formájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában