A Bennu mintát adott a Földnek

2023.09.23. 07:00

A csillagász úgy látja, hogy nem kell tartani a becsapódástól

A földközelben sodródó kisbolygóból mintát vett a szonda. A Bennu ablakot nyithat a milliárd évekkel ezelőtti múltba. A szekszárdi csillagász szerint kifejezeten érdekes ez az aszteroida. A becsapódás veszélye inkább elvi, mintsem gyakorlati.

Szeri Árpád

Dömény Gábor a kertjébe telepítette alkalmi csillagvizsgálóját, innen kémleli távcsövekkel az eget. Fotó: Wessely Gábor

Az OSIRIS-REx űrszonda a tervek szerint szeptember 24-én tér vissza a Földre – olvasható a NASA, azaz a National Aeronautics and Space Administration, magyarul: Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal honlapján. Ez a személyzet nélküli űreszköz rengeteg fotó készítése után 2020-ban landolt a Bennu aszteroidán, melyről mintát gyűjtött. A kisbolygó kőzete és pora – közli ugyancsak a NASA honlapja – tudósok nemzedékei számára kínál ablakot a Nap és a bolygók körülbelül 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulásának idejére.

Az 1999-ben felfedezett Bennu körülbelül hatévente halad el a Föld közelében. Vélhetően egy sokkal nagyobb, szénben gazdag aszteroidáról szakadt le körülbelül 700 millió - 2 milliárd évvel ezelőtt. Valószínűleg a Mars és a Jupiter közötti fő aszteroidaövben alakult ki, és azóta sokkal közelebb sodródott a Földhöz. Anyagai nagyon régiek, ezért olyan szerves molekulákat tartalmazhat, amelyek hasonlóak lehetnek azokhoz, amelyek szerepet játszhattak a földi élet kialakulásában. 

– Ez a kerek kisbolygó valóban kifejezetten érdekes – mondta el lapunknak Dömény Gábor szekszárdi csillagász. – Az oda küldött szonda egészen közeli, nagy felbontású, fantasztikus felvételeket készített róla. Bár mérete földi fogalmak szerint elég nagy, átmérője meghaladja az ötszáz métert, mégsem tartozik a kiterjedt aszteroidák közé. Jómagam is olvastam, hogy 2182-ben elvileg becsapódhat a Földbe, de ennek csak statisztikai esélye van, valós annál kevésbé. Az biztos, hogy a mi életünkben és még unokáink életében sem fog közvetlen fenyegetést jelenteni.

Hadd tegyem hozzá, hogy jelenlegi ismereteink szerint a Föld eddig öt súlyos kisbolygó becsapódást szenvedett el. Minden esetben majdnem maradéktalanul kipusztult az élővilág. Ám bármennyire is különös, ennek az öt katasztrófának köszönhetjük, hogy manapság, mi emberek itt vagyunk. Hiszen a megmaradt élet mutálódásával alakult ki az emberi faj. Hadd tegyem hozzá, hogy jelenleg a hatodik kihalási hullám korában élünk, de ennek már nem valamely becsapódó kisbolygó, hanem maga az ember az oka.

Dömény Gábor még azt is közölte, hogy a Bennu szabad szemmel nem látható, tehát miatta nem érdemes éjszaka az eget kémlelni. Jövőre már egy másik aszteroida érkezésekor részünk lehet késő esti, hajnali felvillanásokban. Az pedig egészen biztos, hogy 2029 áprilisában, amikor is 30 ezer kilométer közelségben halad el a Föld mellett egy 300 méter átmérőjű aszteroida, annak 3 magnitúdós, igen jelentős fényereje beragyogja az éjszakai égboltot.

Tíz érdekesség a Bennuról

1. Az aszteroidát a Lincoln Near-Earth Asteroid Research (LINEAR) felmérése fedezte fel 1999. szeptember 11-én. 2. A Bennu eredeti jelölése 1999 RQ36 volt. Egészen 2013-ig, amikor is Michael Puzio nevű harmadik osztályos diák megnyerte az aszteroida elnevezésére kiírt versenyt. 3. A Bennu az óriásbolygókkal való gravitációs kölcsönhatások és a Nap enyhe hőlökése miatt sodródott a Föld-közeli űrbe. 4. Sűrűsége csak körülbelül 30 százalékkal nagyobb, mint a vízé. Ez arra utal, hogy az aszteroida valószínűleg egy laza kőgyűjtemény. 5. Hatévente közelíti meg a Földet. 6. A tudósok becslése szerint 1 a 2700-hoz az esélye annak, hogy a 22. század végén a Földbe csapódjon. 7.  Van esély arra, hogy eléghet a Napban. Évmilliók elteltével a legnagyobb valószínűséggel a Vénuszt éri el. 8. A Bennu déli sarkából kiálló sziklatömb körülbelül 50 méter magas és 55 méter széles. 9. Bár néhány aszteroidának van holdja, a Bennunak nincs. 10. A NASA OSIRIS-REx küldetése  soha nem látott részletességgel tanulmányozta a Bennut. A 2020-ban gyűjtött mintát 2023-ban küldi vissza a Földre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában