Program

2023.09.08. 21:14

A jubileumi, huszadik Forgó fesztivált tartják Závodon

Kiállításmegnyitóval vette kezdetét pénteken a hétvégi XX. Závodi „Forgó” Fesztivál.

Vizin Balázs

Az eseményen Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője is részt vett, elismerően szólva a nagy múltú rendezvényről és az újonnan látható tárlatról a Váradi Antal Civilházban. 

Fotó: Makovics Kornél

A závodi önkormányzat a Váradi Antal Értékmentő Egyesület összefogásával 2003-tól minden év szeptember második szombatján rendezi meg a falunapot, amelyet Závodi „Forgó” Fesztivál néven bonyolítanak le. Ezt a nevet azzal érdemelte ki a rendezvény, hogy minden évben a péntek délutáni program más-más témát karol fel. Előfordult már mezőgazdasági szakmai nap akár méz, alma, bor, pálinka, szilva, ételreceptek, kézművesség, helyi termékek és számos egyéb témájú előadásokkal. 

Az idei szakmai napot a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által meghirdetett Magyar szemmel című fotópályázat ihlette, hiszen ezen a kiíráson Ruip Gergő szekszárdi fotográfus nyerte el a különdíjat „A Völgység ékszerdoboza” című, Závod településről készített légifelvételével. Június 22-én díjátadó ünnepség keretében fotókiállítás nyílt a fővárosi Várkert Bazárban, ahol a díjazott fotók (14 db) és a közönségdíjas képek (30 db) láthatóak, köztük a závodi légifotó is, amely nagy megtiszteltetés a kis településnek. A budapesti kiállítás fotói tekinthetők meg jelenleg Závodon a helyi kiállítás keretében belül. 

A 2012-ben rendezett 10. fesztiválon saját kiállítást tartott Závod az elmúlt 9 év rendezvényének képeiből. Azt a képgyűjteményt egészítették most ki, immáron 19 évi „Forgó” fesztiválos tárlatra. Az idei fesztiválon ezt a két képkiállítást együtt tekintheti meg a közönség – összegezte Nagy Natália, a Váradi Antal Értékmentő Egyesület elnöke. Hozzátette, szombaton folytatódik a fesztivál kulturális része. Ezen a napon Závod község központi részén bográcsétel-főző versennyel egybekötött kulturális műsorral várják a falu lakosságát, az elszármazottakat és az idelátogatókat. 

A szabadtéri színpadon a vármegye különböző nemzetiségű néptánc csoportjainak előadását és énekkarok produkcióit tekinthetik meg az ide látogatók. A fesztivál évről évre több látogatót vonz, ezt az is mutatja, hogy idén 28 főzőcsapat nevezett a bográcsétel-főzőversenyre. A fesztivál több helyszínen, párhuzamos programokkal valósul meg, amelyek mindegyike a helyi és kistérségi szellemi, tárgyi és gasztronómiai kultúrát jeleníti meg. 

– A fesztivál szellemisége és célja szervesen kapcsolódik a helyi igényekhez. Célja az összefogáson és a helyi értékek megjelenítésén túl a közös szórakozás, élmény biztosítása mind a települési, mind a kistérségi vagy még szélesebben érkező ide látogatók számára.  A fesztivál rövid távú célja a szabadidős-szórakozási lehetőség biztosítása, együttműködés erősítése. Hosszú távon biztosítja a település jó hírét, ez által hozzájárul a település élhetőbbé tételéhez – fogalmazta meg a civil szervezet elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában