Római kor

2023.09.10. 19:00

Áldozati oltárt találtak Seregélyesen

Seregélyes területén került elő a római kori idők egyik újabb emléke.

Teol.hu

Forrás: Szent István Király Múzeum közösségi oldala

A kőoltár megtalálójának elmondása szerint a „lelet” Seregélyes közigazgatási területén került elő. Ez egyébként már a második római kori kőfaragvány, amit a településen találtak. A feol.hu azt írja, az 1900-1700 évvel ezelőtt készült kőemlék legalább évtizedeken (de akár évszázadokon) keresztül „állta a sarat”, így mostanra a felülete erőteljesen megkopott, az egykori feliraból már csak betűfoszlányok maradtak meg.

A jelenleg még mohával és zuzmóval borított, tisztítatlan feliratosmező utolsó sorában a VSLM betűk halvány részletei vehetők ki. „E négy betű az áldozati oltárok szövegében gyakori záróformula (votum solvit libens merito azaz fogadalmát önként és méltán teljesítette) rövidítése. Ezek a betűk, illetve kialakítása is sejteti, hogy a kőemlék eredendően valamelyik istennőnek vagy istennek szentelt oltár lehetett” – magyarázta a múzeum bejegyzése.

Forrás:  Szent István Király Múzeum közösségi oldala

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában