Nemzeti jegyzékbe került a bátai bazilika

2023.09.17. 15:35

Bátaszékről, Mohácsról zarándokoltak a hívők

Több mint ezerötszáz hívő látogatott el szombaton délután Bátára, a Szent Vér Kegyhelyre. A program szerint egyházmegyei gyalogos és kerékpáros zarándoklat indult reggel 7 órakor Mohácsról, délelőtt 9 óra körül pedig Bátaszékről. A hívek Bátán találkoztak.

Mauthner Ilona

Sümegi József, a bátaszéki gimnázium igazgatója, diakónus, történész, a Szent Vér kegyhely őre.

Fotó: Makovics Kornél

A bátai bazilikában egész nap szentségimádás volt, bárki csatlakozhatott az imádságokhoz, illetve gyónási lehetőséget is biztosítottak a hívőknek. Sümegi József, a bátaszéki gimnázium igazgatója, diakónus, történész, a Szent Vér kegyhely őre, kérdésünkre elmondta, a rendezvény keretében délben nyílt Serbakow Tibor ötvösművész kiállítása, aki a Szent Vér ereklyét is megmintázta.

Az ünnepi szentmise délután 3 órakor kezdődött a bazilikában, melyet Bíró László nyugalmazott tábori püspök celebrált. A mise elején a püspök úr kihirdette, hogy a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe bekerült a bátai Szent Vér Kegyhely, erről a település oklevelet is kapott.
Bíró László prédikációjában összegezte a Szent Vérhez kapcsolódó tiszteletet.

Az UNESCO 2003-ban fogadta el a szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezményt, és 2014 októberéig 161 állam nyújtotta be csatlakozási szándékát. A szellemi kulturális örökség alapvetően szóban, tudásban, képességekben, szokásokban létező, és az élő közösségekhez kapcsolható kulturális gyakorlat. Ez a nemzedékről nemzedékre hagyományozódó szellemi kulturális örökség, amelyet a közösségek állandóan újrateremtenek, közös identitást és folytonosság érzést nyújt számukra.

Az egyezmény célja ezen gyakorlatok megőrzése. A nemzeti jegyzékben olyan értékek kerültek be többek között, mint a mezőtúri fazekasság, a matyó örökség, vagy a busójárás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában