Szakképzési fórum

2023.09.27. 14:00

Egy jó szakma sokat ér, mára megváltozott az oktatási intézmények szemlélete

Szakképzési fórumra hívta az érintetteket a Tolna Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum. A közös szervezésben megvalósult tanácskozáson elsősorban szakiskolai tanárok, igazgatók, vállalkozók, cégek vezetői vettek részt szép számban. A megbeszélés témája a jogszabályi változások a duális képzés területén volt.

Mauthner Ilona

Dr. Beréti Zsolt kamarai elnök és Dömötör Csaba kancellár köszöntötte a fórumon megjelenteket.

Fotó: Makovics Kornél

A Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum és a Tolna Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara közös rendezvényének a Babits Mihály Kulturális Központ adott helyet. A megjelenteket elsőként Dömötör Csaba, a Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum kancellárja köszöntötte. Mint mondta, bízik abban, hogy a szakmai előadás után számtalan kérdéssel fordulnak majd az érintettek az előadóhoz, és a hivatalos részt követően, kötetlen beszélgetésre is sor kerül.

Dr. Beréti Zsolt, a Tolna Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntőjében egy régi történetet mesélt el a jelenlévőknek. Kamarai titkárként egy bonyhádi szakiskolában tartottak előadást éppen arról, hogy milyen szakirányú végzettségű fiatalokra lenne szükségük akkor a vállalkozóknak a megyében. Sorolta, hogy lakatos, hegesztő, autószerelő, majd megkérdezte az igazgatót, hogy milyen szakmát tanulnak éppen a gyerekek.

Cipőfelsőrész készítőit, mondta, és rögtön meg is indokolta, hogy azért, mert ehhez van oktatójuk. Az iparkamara elnöke köszöntőjében hozzátette, reméli elmúltak ezek az idők, és a négy évvel ezelőtt elfogadott törvény sokat segít abban, hogy más szemlélet alakuljon ki az iskolákban. 

A már említett szabályozás módosítását, frissítését ez év nyarán tovább fejlesztették. Erre azért volt szükség, mert a gyakorlatban látták, hogy milyen változtatásokat kell tovább eszközölni. A cél, hogy a szakiskolákban naprakészek legyenek abban, hogy a cégek, vállalkozások milyen szakembereket várnak.

A duális képzéshez kapcsolódó jogszabályi változásokról Mátyus Mihály, a Kulturális és Innovációs Minisztérium főosztályvezető-helyettese tartott előadást. Mint mondta, a négy éve elfogadott szakoktatást érintő törvény paradigma váltást jelentett. Ez a rendszer elindult, mára finom változtatásokat eszközöltek rajta, jól működik, szakmai egyeztetés előzte meg.

A főosztályvezető-helyettes felsorolta azokat a fontos elemeket, melyek elsősorban az iskolákat érinti. Így szó esett arról is, hogy a szakmai képzéseknél a működési engedélyeket öt évre adják ki, kivételt képeznek az állami és egyházi intézmények. A hosszabbítást szakmánként kell megkérni. Szó esett a szakképzési ösztöndíjakról, az egyszeri pályakezdési juttatásokról is.

A rendezvény végén átadták a a szakképzési díjakat. Az elismerést a Tolna Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara tíz évvel ezelőtt alapított. Idén harmadik alkalommal jutalmazták azokat, akik kiemelkedő szerepet vállaltak a szakképzésben oktatóként, cégvezetőként, szakmai irányítóként. Az arany, ezüst és bronz fokozatú díjakat a kamara elnöke, dr. Beréti Zsolt adta át, 49-en részesültek az elismerésben.

Bronz minősítést kapott az, aki 10 évet töltött a szakképzésben:

1. Alisca Vill Kft.

2. Aranyi és Társai Hegesztő Iskola Kft.

3. Bama-Food Kft.

4. Dovas Kft.

5. Genszler Épületgépészeti Bt.

6. Gép és gépelem Kft.

7. H-vill Plussz Kft.

8. Simon Gábor ev.

9. Soho Bt.

10. Tolna Megyei Balassa János Kórház

11. Zsitvai János Cukrász Kft.

12. Zsupék Kft.

Ezüst minősítést kapott az, aki 15 évet töltött a szakképzésben:

13. „Ódor” Kft.

14. Atomix Kft.

15. Comfotherm Kft.

16. Dörnyei Klaudia ev.

17. Ekhnaton Kft.

18. Evasion-Car Kft.

19. Farkas – Karosszéria Kft.

20. Fastron Hungaria Kft.

21. GMV Kft.

22. Gombos János

23. Horváthné Ambrus Viktória

24. HŐ-CSŐ 1998 Kft.

25. Kaméleon Autófényező Kft.

26. Márton Autószervíz Kft.

27. Paál Zsuzsanna

28. Spar Kft.

29. Stefán Catering Kft.

30. Szemesi Judit

31. Szicília 2005 Kft.

32. TESCO-GLOBAL Zrt.

33. Tóbiás Györgyi ev.

34. Viessmann Kft.

35. Vörös László ev.

Arany minősítést kapott, aki 20 évet töltött a szakképzésben:

36. Alimental Kft.

37. Both József ev.

38. Color Hungaria Kft.

39. E.on Zrt.

40. Elektrolit Kft.

41. Jako Kft.

42. Kelemen Józsefné

43. Keszthelyiné és Társai Bt.

44. MÁV Zrt.

45. Merkl Krisztina ev.

46. Nyitrai Autóház Kft.

47. Ritt 2000 Kft.

48. Volf József ev.

Külön szakképzési díjban részesült: Kóré és Társa Kft.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában