Növekvő fogyasztói igény

2023.09.08. 20:00

Élmény a szekszárdi pezsgő, és nem csak ünnepkor

Egyre népszerűbb a pezsgő készítése a borászatok körében, erről szólt az ötödik etyeki pezsgőkonferencia. Tolna vármegyében is egyre több borászat próbálkozik az ital forgalmazásával, mint mondták, ma már nem csak ünnepnapok környékén, hanem hétköznapokon is fogy belőle.

Mauthner Ilona

Öt év alatt háromszorosára nőtt és tavaly már meghaladta a 120 pincészetet a pezsgőt előállítók száma, köszönhetően a különleges, minőségi italok irányába növekvő fogyasztói igénynek és a kormányzat által az elmúlt egy évtizedben a pezsgőkészítés elől lebontott bürokratikus gátaknak – közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az ötödik etyeki pezsgőkonferencián. 

Mészáros Péter, a szekszárdi Mészáros Pincészet egyik tulajdonosa kóstolja az általuk előállított pezsgőt. Fotó: Makovics Kornél
Fotó: MAKOVICS KORNEL

A konferencián elhangzott az is, hogy évente mintegy 140–160 ezer hektoliter pezsgőt állítanak elő Magyarországon, így az elkészített borászati termékek 5-6 százaléka ma már ennek a buborékos italnak a formájában készül. Az előállítás nagy részét a Felső-Pannon és a Duna borrégió fedi le. 

A magyar bor- és pezsgőkészítő szakmai közösség felkészültsége jó alapot ad a tradicionális pezsgő minőségi reneszánszának folytatásához. A továbblépés lehetőségét a kormány megteremtette, hiszen a célok elérését segítheti a megerősített eredetvédelmi rendszer és az új állami marketingprogram. A kormányzat figyel arra is, hogy a szőlőterületek megújításához, a technológia fejlesztéséhez is segítséget adjon. 

A szekszárdi borvidéken – a teljesség igénye nélkül – a Mészáros Pincészet és a Schieber Pincészet foglalkozik pezsgőkészítéssel is. 

Rappay József, a szekszárdi Schieber Pincészet borásza elmondta, nagy lökést adott a pezsgő készítésének a pár éve megjelent jogszabály-módosítás, mely kimondta, hogy külön adóraktár nélkül, 100 hektoliterig pénzletét nélkül is lehet az italt készíteni. Addig ugyanis mind a külön adóraktár, illetve százezer euró letétbe helyezése kötelező volt annak, aki pezsgőt állított elő. 
A Schieber Pincészetnél a hagyományos pezsgőt, a palackban erjesztettet készítik. Egy év érlelés után – addig forgatni kell az üvegeket – kerül ki a palackból az úgynevezett jégdugó. A pezsgőkészítés utolsó fázisa a degorzsálás, azaz a seprő eltávolítása a palackból. 

Amikor csoportokat fogadnak a pincészetüknél, akkor a látogatóknak megmutatják ezt a folyamatot, ami rendkívül nagy érdeklődést vált ki. Ezt követően másként kóstolják, ízlelik a pezsgőt is, mondta Rappay József. 

Mészáros Péter, a szekszárdi Mészáros Pincészet fiatal tulajdonosa is megerősítette, egyre jobban fogy a pezsgő és már nemcsak ünnepnapokon vásárolják a családok, hanem a hétköznapok itala is lett. Az ő pincészetüknél mind két technikát, a palackban erjesztett, és a tankpezsgőt is készítik. 

Az etyeki konferencián elhangzott, hogy a magyar bor­import évek óta alacsony szinten stagnál, 2018 óta 100 ezer hektoliter körül alakul, ami a teljes magyar borfogyasztás mindössze öt százalékát jelenti. 

A pezsgők iránti növekvő fogyasztói igényre viszont biztató, tavaly már az összes borászati termékek importált mennyiségének csaknem 20 százalékát, míg értékének több mint 41 százalékát tette ki. 
A konferencián a borjogi újdonságokról is szó esett, ismertették az új uniós borjelölési szabályokat és változásokat. Ezentúl az energiatartalmat, tápértéket és összetevőket is fel kell majd tüntetni a címkéken. A jelölési kötelezettség az idei december nyolcadika előtt készített borászati termékekre nem vonatkozik. 

Az elektronikus jelölés egyik lehetséges technikai megoldásaként említették a QR-kódot, amelynek közvetlenül az adott borászati termékhez kapcsolódó, jelölésköteles információkat tartalmazó elektronikus felülethez kell vezetnie majd a fogyasztókat a jövőben. 

Mivel a borászatok honlapjai erre a célra kevéssé lesznek használhatók, ezért az Agrárminisztérium egy közös elektronikus jelölési gyűjtőfelület létrehozásán dolgozik az ágazat számára a NÉBIH és a HNT közreműködésével. 

A közös adatbázison túl ősszel megkezdődnek a szakmai workshopok, folyamatosan jelennek meg az útmutatók a változások bevezetéséhez. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában