1830

2023.09.30. 07:00

Fontos változás lép életbe: az ügyeleti ellátást vasárnaptól az Országos Mentőszolgálat látja el

Teljesen megváltozik az ügyeleti ellátás az idei év október elsejétől. Tolna vármegyében is az önkormányzatok helyett az Országos Mentőszolgálat látja el a feladatot, amelyhez egységes ügyeleti telefonszám is lesz, ez a 1830.

Brunner Mónika

Magas színvonalú és biztonságos megoldást ígérnek

Forrás: Shutterstock

A felnőtt és gyermek háziorvosi ügyelet Szekszárdon az Ybl Miklós u. 1., Bonyhádon a Bajcsy-Zsilinszky u. 29., Dombóváron a Kórház utca 39-41. Pakson a Tolnai u. 2., Tamásiban a Dózsa Gy. út 18-22., Tolnán a Garay u. 6. alatt lesz elérhető.

Bármely ügyeleti ellátóhely felkereshető, Bonyhádon, Tamásiban és Tolnán hétköznap 16 órától 22 óráig, hétvégén és ünnepnapon 08 órától 14 óráig.

Dombóváron, Pakson és Szekszárdon hétköznap 16 órától másnap 08 óráig, hétvégén és ünnepnapon 08 órától 08 óráig. Gyermekgyógyászati ügyelet hétköznap 16 órától 22 óráig, hétvégén és ünnepnapon 08 órától 20 óráig. 

A betegek szokásait vizsgálva állapították meg, hogy délután négy és este tíz óra között általában valamilyen háziorvosi jellegű problémával keresik fel az ügyeletet, este tíz óra után pedig akut, sokszor súlyos egészségügyi problémával. Ezért az új, egységes ügyeleti rendszer is két részből áll, az egyik a háziorvosi ügyeleti periódus, ami hétköznap délután négytől este tízig, hétvégén reggel nyolctól délután kettőig tart, utána pedig az Országos Mentőszolgálat átveszi a sürgősségi ügyeletet, és valódi sürgősségi ügyeleti szolgáltatást nyújt hétköznapokon este tíz órától nyolc óráig, hétvégén és ünnepnapon pedig délután kettőtől másnap reggel nyolc óráig.

Ehhez hozták létre az egységes telefonszámot, a 1830-at, ami minden vármegyében, nálunk is, az új rendszer elindításának pillanatától él. 

A mentők vészhelyzeti telefonszáma nem változik, baleset, más közvetlen életveszély esetén továbbra is a 112 (Egységes Segélyhívó Rendszer) hívásával kell segítséget kérni. 

Az Országos Mentőszolgálat honlapján szerepel, hogy az új alapellátási ügyeletet 2024 tavaszáig fokozatosan bevezetik, azt az ország egész területén egységes, két elemből álló, betegközpontú rendszerrel: háziorvosi ügyeleti rendeléssel és sürgősségi ügyelettel biztosítják minden rászoruló számára.

A visszajelzések alapján az ügyeleti rendszerrel az ellátottak továbbra is elégedettek, az 1-től 5-ig elégedettségi skálán összesítve 4,24 minősítést adnak, ami az egészségügyi szolgáltatások esetében kifejezetten magas értéknek számít.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában