Vendégvadászok is jönnek

2023.09.18. 14:00

Itt a gímbika szezonja, ünnep ez a vadászoknak

Úgy várják a szeptembert a vadászok, mint kisgyermekek a karácsonyt, mondta az egyik vadászati társaság elnöke. Ekkor kezdődik a szarvasbika szezonja, ami január végéig tart. A tavalyi aszályos év után idén kevesebb gondjuk volt a vadásztársaságoknak.

Mauthner Ilona

Bőgnek a szarvasok a Gemencben (Fotó: Makovics Kornél)

Sokat javult a helyzet a vadásztársaságok tevékenységében, sorra jönnek a külföldi vendégvadászok, legutóbb szlovákokat fogadtak, de már bejelentkeztek az osztrák és német vadászok is, mondta Lele Lajos, az alsónánai 3400 hektáros vadászterülettel rendelkező Nimród Vadásztársaság tavaly megválasztott elnöke. A korábbi elnök, dr. Berta Attila – aki nagyon sokat tett a az alsónánai vadásztársaságért – tavaly lemondott tisztségéről.

– A covid alatti két év rányomta a bélyegét a vadászatra – mondta Lele Lajos. – Tavaly már fogadhattunk olasz vadászokat, és jöttek a szlovák és osztrák vendégek is. A vadásztársaság működésének fenntartásához ugyanis elengedhetetlenek az ebből adódó bevételek. Némi hozamot jelentenek még a vadhús értékesítéséből befolyó összegek. Van saját vadhűtőnk, idén egy kiló vadhúsért a felvásárló 600 forintot fizet. Ez némi emelkedést jelent, hiszen évekig 200 forintnál nem adtak többet, annak ellenére, hogy például tavaly a legnagyobb gondot a vadak etetése okozta. A takarmány ára az egekig emelkedett, a kukorica mázsájáért 19 .600 forintot fizettünk – mondta Lele Lajos.

A vadásztársaság igyekszik minden évben kisebb-nagyobb fejlesztéseket végrehajtani. Az elmúlt évben több lest is lecseréltek, pályáznak napelemre, amivel a vadhűtőt üzemeltetnék. A társaságnak bevétele ugyanis csak a tagdíjakból, a vadhús értékesítéséből és a vendégvadászok fogadásából van.

A vaddisznó gyérítését az Európai Unió már korábban előírta a tagállamoknak. Ennek oka az afrikai sertéspestis terjedésének megállítása. Ezzel összhangban nemrégiben hazánkban is elkészült az ötéves időszakra vonatkozó Nemzeti Akcióterv, amelynek végrehajtása elsősorban a vadászatban érintett szereplőkre ró feladatokat. Lecsökkent a vaddisznó és szarvas­állomány is, szerencsére őzbakból van több, így lehet mire vadászni. A Nimród Vadásztársaságnak 32 tagja van, közülük húszan már elmúltak hatvanévesek.

A bátaszéki Keskenyi Földtulajdonosi Vadásztársaságnak is új elnöke van tavaly óta dr. Vass János személyében, aki elmondta, a „keskenyi” elnevezés egy Pörböly környéki földterület neve, ezt vette fel társaságuk. 

– Szerencsére minket nem érint a külföldi vendégvadászok fogadása. A gazdálkodásunknak ugyanis más a struktúrája, nem a nagyvadak jellemzik a vadászatot. Nálunk őzbakra, vaddisznóra, nyúlra, fácánra lehet vadászni. Azt mi is tapasztaljuk, hogy jóval kevesebb a vaddisznó. Az ötven tagból egyébként húsz körüli azoknak a száma, akik aktívan – hetente, kéthetente – vadásznak. Nálunk az éves bevétel a tagdíjból és a vadhúsból jön össze – tette hozzá dr. Vass János. – A területünk nagysága 5800 hektár, mely több száz gazdálkodóé. Aki vadászni szeretett volna a földtulajdonosok közül, azokat mind felvettük tagnak. Az elmúlt három évben 48 új lest csináltunk, etetőket, itatókat helyeztünk ki.

A szarvasbika szezonban főleg a saját tagjaik lövik a vadat. Eddig kiemelkedően szép példányt még nem lőttek, igaz ezen a területen főleg úgynevezett váltóvadak (kisebb szarvasok) vannak, mondta az elnök.

Együtt védekeznek a vadkár ellen

Mindkét vadásztársaságnak nagyon jó kapcsolata van a gazdálkodókkal. Területükön sok szőlő van, valamint kukorica és kalászosok. Több birtok nincs bekerítve, így megjelennek a vadak, kárt okoznak. A vadászok a gazdákkal együttműködve őrzik a kukoricát, szőlőt.

A vad túlszaporodása miatt azonban mindezek ellenére az utóbbi években szinte folyamatosan növekedett a térített vadkár, ez tavaly országosan megközelítette a 2,6 milliárd forintot. Ennek negyede egyetlen vármegyében, Somogyban realizálódott, ezt Zala, Baranya, majd Tolna vármegye követte. Tavaly kevesebb volt a kár, mert kevesebb volt a vad is.

A vadkár kérdéskörét a 2015-ös vadászati törvény új alapokra helyezte. Az ágazati szereplőknek – nemcsak a vadászoknak, de a gazdálkodóknak is – kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a korrekt felmérésre és kezelésre.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában