Kisszékely

2023.09.27. 07:00

Önerőből és adományokból épült a falu Árpád-kori emlékhelye

Kisszékely három jeles eseményt ünnepelt egyszerre szeptember huszonharmadikán szombaton. A település nyolcszáz éves, a Szent György Római Katolikus templomuk kétszáz éves évfordulóját, valamint az idei évre esett az ötévente megrendezendő Elszármazottak, Kisszékelyiek és Kisszékely barátainak találkozója is, amelyet 1988-ban tartottak először.

Brunner Mónika

Fehérvári Tamás Tolna Vármegye Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Orbán Attila Tolna Vármegye Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke, Pajor Ágnes polgármester, Felföldi László megyéspüspök úr, Csepregi Ferenc a falu történetének kutatója, a helytörténeti könyv írója, szerzője, az ásatási munkák és az emlékhely kialakításának fő szervezője, Sebestyén-Molnár Árpád plébános úr, Süli János miniszter úr/országgyűlési képviselő

Az érkező neves vendégeket szombat reggel fogadták a kisszékelyi általános iskolánál. Felföldi László pécsi megyés püspök, Süli János országgyűlési képviselő, Fehérvári Tamás, Tolna Vármegye Közgyűlésének elnöke, Orbán Attila, a Közgyűlés alelnöke, valamint Kisszékely erdélyi testvértelepülése a Korond községközponthoz tartozó Atyha falu hétfős hivatalos delegációja, Katona Mihály Korond polgármestere és Győrfi József Atyha falu képviselője is tiszteletét tette a rendezvényen.

A Siófoki Nyugdíjas Klub énekkara

Mintegy kétszázan ünnepeltek együtt, a falubeliek a Kisszékelyből érkező elszármazottakkal és Kisszékely barátaival, akik még inkább meg akarták ismerni múltjukat, falujuk történetét, valamint örömmel találkoztak rokonaikkal és régi barátaikkal. Májer József, Kisszékely alpolgármestere sokat tett a találkozó szervezésében.

A Szent György templomban, felszentelésének kétszázadik évfordulója alkalmából Felföldi László pécsi megyéspüspök celebrált jubileumi szentmisét, az ének- és zeneszolgálatot a Nagydorogi Magnificat-kórus látta el. Csepregi Ferenc, a Kisszékelyi Kulturális Egyesület elnökségi tagja tartott ismertetőt a templom történetéről, majd leleplezték és megáldották a templom főhomlokozatán elhelyezett emléktáblát.

Csepregi Ferenc, és háttérben Májer József alpolgármester (a találkozó fő szervezője)

Elsétáltak az Árpád-kori templom emlékhelyhez, ahol Süli János országgyűlési képviselő köszöntötte az ünneplőket, elmondta, hogy örömmel jött Kisszékelybe, hiszen összetartó közösséget ismerhetett meg a nyolcszáz éves múltra visszatekintő, ősi magyar településen. Az alapokon kialakított, a maga nemében Tolna vármegyét tekintve egyedülálló emlékparkra a megyéspüspök kért áldást.

A rendezvény délután a művelődési házban folytatódott. Pajor Ágnes polgármester ünnepi köszöntőjében elhangzott, hogy az eltelt hatvan év alatt Kisszékely népessége több mint nyolcszáz fővel fogyatkozott. A mai állandó lakosságszám háromszázhat fő. Beszámolt a Kálvária dombra épült első templomuk, a középkori templom történetéről, amely feltárását 2019-ben és 2020-ban végezték; a szombati jeles eseményre készen lett az emlékhely.

A Szent György Római Katolikus templomról elmondta, hogy 1823-ban szentelték fel, a múltban sokan, ma már kevesebben járnak oda istentiszteletre, keresztelkednek, ott tartják esküvőjüket, látogatják.

Felföldi László megyéspüspök

– Azon túl, hogy a Szent György Római Katolikus templom községünk egyetlen műemléke, nevezetessége, a katolikus közösségünk tisztelt szent helye, ahová szívesen betérünk. Kisszékely lakóit örömmel és büszkeséggel tölti el az a tudat, hogy Istennek dicsőségére ilyen szép, ilyen hatalmas hajlékot emeltek elődeink. Közösségünk számára fontos, hogy a templom Isten házához méltó hely legyen. Ránk vár a feladat, ha eleink képesek voltak templomot építeni, akkor utódokként készek és képesek legyünk a felújítására – mondta Pajor Ágnes polgármester. Hozzátette: templomaik helyszíne minden kisszékelyi számára erős kötődést jelent, emiatt is gondolták, hogy sikeres lehet a találkozó.

A beszéde után dr. K. Németh András régész az Árpádkori templom régészeti feltárásáról tartott előadást. Csepregi Ferenc elnökségi tag pedig bemutatta újabb helytörténeti kötetét, melyet Templomaink címmel írt és ez a Múltidéző sorozat immár harmadik kötete. Dr. Barócsai Györgynek adományozták a Kisszékelyért kitüntető díjat. A jelenlévők kulturális műsort tekinthettek meg, többek közt kisszékelyi gyermekek adtak elő táncos-zenés, magyarságot erősítő produkciókat. A nagy sikerű műsort a kisszékelyi Teleki házaspár szervezte.

Emlékhely, példás áldozatvállalással 

Az Árpád-kori templom emlékhelyét az eseményen Felföldi László pécsi megyéspüskök áldotta meg. Ahhoz, hogy a templom régészeti ásatásait követően az emlékhely megvalósulhatott, partnerekre, segítőkre, támogatókra volt szükség. Az ügy fő szorgalmazója Csepregi Ferenc, a Kisszékelyi Kulturális Egyesület elnökségi tagja volt.

Kisszékely falu legidősebb lakói leplezték le a Szent György templom emléktábláját
Forrás: Süli János Facebook oldala

Ódor János, a Wosinsky Mór Múzeum igazgatója, K. Németh András régész, a közreműködő régészcsapat, a sok önkéntes segítő, a Tolna Vármegyei Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály melléjük állt. Az idei megépítés fő támogatója és szervezője Csepregi Ferenc elnökségi tag és családja volt. A kiadások finanszírozását Kisszékely Község Önkormányzata és a Kisszékelyi Kulturális Egyesület mellett számos magánszemély támogatta, akik egymillió forinttal járultak hozzá az építéshez.

Szentmise a Szent György Római Katolikus templomban 
Forrás: Süli János Facebook oldala

Többen munkájukkal is segítették a kezdeményezést. Összesen hozzávetőleg hárommillió forintból sikerült a romkert kialakítása. Az Árpád-kori templom emlékhelyét példás áldozatvállalással, lelkes szervezéssel és hozzáállással sikerült létrehozniuk.

Kisszékelyért kitüntető díj az első állatorvosnak 

A kilencvenhárom éves dr. Barócsai Györgynek adományozták a Kisszékelyért kitüntető díjat. Dr. Barócsai György 1948-ban a Gyönki Református Gimnáziumban érettségizett, állatorvosi diplomáját 1952-ben vette át. A Tolna Megyei Állami Gazdaságok főállatorvosa 1961-től, az Országos Állategészségügyi Tanács tagja, a Magyar Takarmánykódex szerkesztője 1989-ben szerezte meg az állatorvostudományok kandidátusa címet.

A Pannon Egyetem címzetes egyetemi tanára, magyar és külföldi szakcikkek szerzője, három szakkönyv társszerzője. Az Állatorvostudományi Egyetem, a Pannon Egyetem, a Kaposvári Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem államvizsga bizottsági tagja. Az Elszármazottak Baráti Körének elnöke, a falu első krónikása, elindította a falu történelmének kutatását, az üdülőfalu koncepció kialakításának résztvevője.

Jelentős szerepe volt abban, hogy a mezőgazdasági területek jelentős része ma is a kisszékelyiek tulajdonában van. Országos ismertségét mindig Kisszékely hírnevének erősítésére használta. Életútja példaként szolgálhat mindenki számára.

Fotók: Kiss Albert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában