Tanyasi iskolák

2023.09.01. 12:15

Tanévnyitó és hagyományápolás

Tanévnyitók, vármegyeszerte. A decsi némileg különbözött a többitől. Felújítottak és újra avattak egy emléktáblát az iskola falán, amely 1996-ban került oda, amikor Bognár Cecil volt a faluház-vezető.

Wessely Gábor

Az eredeti emléktábla még 1996-ban került az iskola falára, amikor Bognár Cecil (jobbra) volt a faluház-vezető (Fotó: Makovics Kornél)

A hagyományápolásra nagy hangsúlyt fektető szakember a mostani ünnepségen elmondta: a környék tanyasi iskoláinak állítottak emléket. Részint azon épületek bontott anyagából készült az ötvenes-hatvanas évek fordulóján az új decsi iskola. Bogra, Cserenc, Alföldszállás és Gyöngyösoldal ma már csak földrajzi névként ismert. Lakosságuk nincs. Decs-Szőlőhegy még megvan, ám az iskola ott is réges-régen bezárt.

Az intézmény igazgatója, Kozma Erzsébet szintén lelkes hagyományápoló. Támogatta Bognár Cecil kezdeményezését, örömmel adott helyet, lehetőséget a tanévnyitóhoz kapcsolódó kis ünnepség megtartására. A Sárköz fővárosában eleve él az emberekben a hagyománytisztelet, amit a fiataloknak is igyekeznek átadni. A decsi iskolában közel 160 gyerek kezdte meg az új tanévet. Otthonról hozott ismereteiket – népviselet, néptánc, népdal – a pedagógusok segítségével bővíthetik. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában