Tömegközlekedés

2023.09.03. 11:30

Több mint 26 ezer Tolna vármegyei bérletet vásároltak

Csaknem huszonhatezerhatszáz vármegyebérletet vásároltak Tolna vármegyében az idei év augusztus huszonhetedikéig. A Volánbusz Zrt. három héten át vizsgálta járatain az ország- és vármegyebérletek használatát, amelyet idén május elsejétől vezettek be. Az elkelt Tolna vármegyebérletekből kilencezerhatszáz volt a kedvezményes.

Brunner Mónika

A legtöbb vármegyebérletet a MÁV applikációban váltották utasaik. A Volánbusz – munkavállalói bevonásával – autóbuszvonalainak több mint felén vizsgálta az ország- és vármegyebérletek használatát június végétől három hétig. 

Transport,,Tourism,And,Travel,Concept,-,Group,Of,Happy,Passengers
Fotó: Shutterstock 

Ezerötszáznegyvennyolc autóbuszvonal járatain személyesen, kérdőívek segítségével mérték fel az utasok és az autóbusz-vezetők ország- és vármegyebérlethasználattal és -érvényesítéssel kapcsolatos szokásait, valamint a bérletek érvényesítéséhez használt validátorkészülékek működését, csúcsidőben és azon kívül is.  Az utasok kilencvenhárom százaléka automatikusan érvényesítette a bérletét felszálláskor, tehát elmondható, hogy tájékozottak az új rendszer használatát illetően. A bérletet nem érvényesítő utasok figyelmét az autóbuszvezetők az esetek túlnyomó többségében felhívták az eljárás elvégzésére. Megállapították, hogy az autóbusz-vezetők kilencvenhat százaléka már az új szabályok betartásával végezte munkáját. 

A validátorkészülékek az esetek több mint nyolcvan százalékában az első vagy legfeljebb a második próbálkozásra érvényesítették a bérleteket. 

A vállalat keresi a megoldást a feltárt problémák hatékony kezelésére, ezen belül a validátorok működésével kapcsolatos kisebb technikai problémákra. 

Az autóbusz-vezetők rendszeres oktatása során a Volánbusz továbbra is nagy hangsúlyt fektet az új bérlettípusok érvényesítésének, ellenőrzésének részletes folyamatára és szabályaira, különös tekintettel például a bérleten feltüntetett igazolvány ellenőrzésére. A társaság arra számít, hogy az intézkedéseknek köszönhetően zökkenőmentesebbé váló utasáramlás elősegíti a szolgáltatási színvonal emelését, növeli az utasok elégedettségét, és ezáltal javítja az autóbusz-vezetők munkavégzési körülményeit is.

Országszerte is sokan vették 

A társaság tájékoztatása szerint az ország- és vármegyebérletek bevezetése közlekedéstörténeti jelentőségű újítás volt a hazai személyszállítási közszolgáltatás életében. Az új bérlettípusok értékesítésének megkezdését komoly előkészítés, szakmai munka előzte meg, amelynek köszönhetően az új díjtermékek bevezetése szinte zökkenőmentesen zajlott a Volánbusz járatain is. Utasaik országszerte augusztus huszonhetedikéig több mint egymillió-hatszázhetvenhétezer vármegye- és országbérletet vásároltak, ebből közel hatszázharmincezer volt országbérlet. A legtöbb vármegyebérletet a Pest vármegyére váltották, a bevezetés óta kétszázkilencvenegyezer-kilencszázötven darabot.

Jár a kedvezmény 

A kedvezményes vármegyebérlet kilencszáznegyvenöt forintba kerül, ezt a nappali és esti tagozatos tanulókon kívül a fogyatékkal élők is megvásárolhatják (bemutatva a MÁK-kártyát, illetve a SINOSZ-igazolást hatósági igazolvánnyal). A törvényileg kedvezményes bérlet vásárlására jogosultaknak az ezernyolcszázkilencven forintos, kilencven százalékos kedvezményű országbérlet éri meg igazán, ebből országosan közel ötszázharmincötezer fogyott eddig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában