Jegyzet

2023.09.07. 07:45

Túlélés vagy kihalás, ez a kérdés

A találó mondás szerint az emberiség kipusztulása háború és erkölcs következtében lehetséges. Amikor ez az bölcsesség született, a múlt század hatvanas éveiben, akkor még nem nyomta rá bélyegét a mindennapokra egy másik félelem, ami viszont jelen időnkben kiváltképp fenyegető: az éghajlatváltozás.

Szeri Árpád

A kép illusztráció.

Különös – avagy éppen ellenkezőleg, nagyon is természetes? – módon mintegy 900 ezer évvel ezelőtt ez a veszedelem egyszer már rázúdult elődeinkre. Egy friss kutatás megállapította, hogy ekkoriban, az említett, világszerte tomboló vész, jelesül az általános vízhiány, az aszály miatt őseink száma mindössze ezerkétszáznyolcvanra csökkenhetett. Hogy miként jött ki éppen ez a gyanúsan pontos szám, arról az érintett kutatókat kellene megkérdezni. De azt azért elfogadhatjuk, hogy ekkoriban a kihalás szélére kerültünk.

Az emberiség megmaradásának elve, szemben az anyagmegmaradás törvényével, tehát nem feltétlen igazság. Még akkor sem, ha tudjuk, hogy az eltelt 900 ezer évben napjainkig milyen jelentős utat tettünk meg. Földünk népessége jelenleg több mint nyolcmilliárdra tehető, s egyáltalán nem úgy tűnik, hogy ez a növekedés a jövőben megállna. Tisztán azonban már csak az egyre kiterjedtebb, bolygónkra rátelepedő füstköd miatt sem láthatunk...

A nagyon optimista változat szerint bölcs elménknek köszönhetően azért úrrá lehetünk ezen a klimatikus veszélyen. Ekkor már csak azt kellene elkerülnünk, hogy az emberiség  a túlnépesedés következében haljon ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában