Ünnepség

2023.09.01. 17:31

Új szárnnyal bővült a Balogh Antal katolikus iskola épülete Pakson

Ünnepélyesen átadták a Paksi Balogh Antal Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium új épületszárnyát. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára bejelentette a jó hírt: a jövő évi költségvetésben 2,6 milliárd forintot különítettek el az iskolai beruházás második ütemére.

Brunner Mónika

Soltész Miklós államtitkár ünnepi beszédét azzal kezdte, hogy nagyszerű püspöke és igazgatója van az iskolának

Fotó: Makovics Kornél

A magyar kormány támogatásával új épületszárnnyal bővült a Balogh Antal Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Pakson, ám ezzel még csak a beruházás első üteme valósult meg. A Tolna vármegyei városban az átadással együtt tartották az egyházmegyei tanévnyitót.

Az épületszárny két emeletes, tanáriszoba és tantermek várták szeptember elsején, az első tanítási napon az elsőtől negyedik osztályos diákokat. Az osztálylétszámok huszonhét-huszonnyolc fősek , az iskolába mintegy négyszáz tanuló jár. Az új épületből át lehet sétálni a régebbi iskolaépületbe. 

Skucziné Mány Katalin intézményvezető ünnepi beszédében köszönetet mondott többek között a támogatásért, a segítségért, a személyes odafigyelésért. 

Süli János országgyűlési képviselő elmondta, hogy az épületszárny hét tanteremmel és egy melegítőkonyha-étkezővel bővült. A munka összefogással jöhetett létre. Hozzátette: példaértékű ami történt, a gyerekeknek fontos, hogy jó körülmények között tanulhassanak. 

Szabó Péter, Paks polgármestere ünnepi beszédében elmondta, hogy az épületszárny Pakson értéket teremtett. Az iskolafejlesztés második ütemével kapcsolatban a paksi önkormányzat támogatásáról biztosította a jelenlévőket.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára ünnepi beszédét azzal kezdte, hogy nagyszerű püspöke és igazgatója van az iskolának, hiszen rugalmasak voltak a tekintetben, hogy a diákokat ne egy-két nappal a tanévkezdés előtt hívják be az ünnepségre, hanem azt inkább összekötötték a tanévnyitóval. Az államtitkár emlékeztetett az idei augusztus huszadikai tűzijátékra, amikor gyönyörű keresztet festettek az égre, és rengetegen ujjongva köszöntötték a művészeti alkotást.

Elmondta: érthetetlen módon támadások érték a keresztet, pedig több mint ezer év óta kultúránk, a magyarság, az európai világ része, és sokan vállalják a kereszténységet. Hozzátette, hogy amikor kereszténységre, keresztény hitre neveljük a gyerekeket, fontos, hogy a közösségre neveljük őket.

Fontos a másikra, az egymásra való odafigyelés, és segítés. Akárhova kerülnek, az egész közösséget támogassák, hiszen erre óriási szükség van. Ismertette, hogy a kereszténység sose mondja azt, hogy „amit én mondok, az a legjobb”, hanem lehetőséget ad választani. 

A szülőket is megszólította, elmondta hogy ha rábízzuk a gyermekeket a pedagógusokra, az egyházra, tulajdonképpen akkor hozzuk ki a gyerekekből a legtöbbet, ha a bizalom végig megvan. Biztatta a szülőket, merjék magukat felvállalni, kérjék, követeljék, hogy a pedagógusoknak adják vissza a neveléshez való jogait, tudatva, hogy ha például a gyerek mobiltelefonozik az órán, akkor a tanítója-tanára nem tudja tanítani. 

Felföldi László, a Pécsi Egyházmegye püspöke áldotta meg az új épületszárnyat és használóit. Az ünnepi beszédében elhangzott, hogy egy társadalom, egy közösség értéke úgy mérhető le, hogy hogyan viszonyul a jövőhöz, ahhoz a nemzedékhez, amelynek építi a jövőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában