Énekkel dicsérték az Urat

2023.10.16. 20:00

A Gárdonyi Kórus és vendégei koncerteztek az evangélikus templomban

A Szekszárdi Gárdonyi Zoltán Református Együttes volt a szombati zenés áhítat házigazdája. Hazai és külföldi szerzők művei csendültek fel, majd a hangversenyt szeretetvendégség zárta.

Szeri Árpád

Fotó: Kiss Albert

Protestáns napi zenés áhítatra hívta az érdeklődőket a múlt hét végén a Szekszárdi Gárdonyi Zoltán Református Együttes. Az egyházi énekkar közel másfél évtizede szervezi ezt a hangversenyt Szekszárdon, az evangélikus templomban, ez most is így és ugyanezen helyszínen történt. A közel három évtizede szolgáló egyházi énekkar Lemle Zoltán Csokonai Vitéz Mihály Alkotói és KÓTA-díjas református lelkipásztor ötlete alapján alakult 1994. év tavaszán. 

A teltházas közönséget Csötönyi László, Szekszárd önkormányzatának Kultúra, Civil Szervezetek és Városmarketing Bizottság elnöke köszöntötte. A műsort Németh Judit előadóművész, a Szekszárdi Evangélikus Gyülekezet felügyelője ismertette. Elsőként a Tolnai Református Egyházmegye Ifjúsági Zenekarának kamaracsoportja lépett színre, Nemes András tanár és Tanner Vilmos vezető felkészítésével. A viszonylag fiatal együttes életre hívása, folyamatos működtetése rövid idő alatt bebizonyította létjogosultságát. Tagjaik olyan ifjú muzsikusok, akik az egyházmegye református gyülekezeteiből érkeztek. Zeneiskolai tanulmányokat folytató hangszeres növendékek, művészeti szakközépiskolai és egyetemi hallgatók egyaránt vannak közöttük.

Nyaranta Mórágyon tartják ifjúsági zenei táborukat. Az a céljuk, hogy az együtt zenélés örömét hirdetve biztosítsanak lehetőséget a zenei képességek és készségek fejlesztése mellett a személyiség teljes formálásához, a vallásos zene kínálta közösségi élet megéléséhez. Ez mindenkor fontos volt, napjainkban pedig különös hangsúlyt kap. Diószegi Réka, Farkas Rege, Herke Bálint, Horváth Eszter, Szántó Bella, Taba Donát és Vass Odett, valamint Nemes András a következő műveket tolmácsolta: Pintér Béla: Homokba írva (Dal a megbocsájtásról), Rick Founds - Prazsák László: Hozzád száll az énekem, Brian Doerksen - Pauli Janz: Jöjj, itt az idő, hogy dicsérd! (fordította: Jóföldi Szabolcs, Mikes Attila) és Harlan Rogers - Phil Driscoll: Valaki várt rád. 

Előadásukat Halmi Edit (szoprán) lírai hangvételű szólóéneke követte. A fellépő Gottfried Heinrich Stölzel barokk zeneszerző Diomédész című operájából a Bist du bei mir, geh ich mit Freuden kezdetű áriát énekelte. Orgonán közreműködött Lozsányi Tamás orgonaművész. Ezután Rácz József református lelkész, a Tolnai Református Egyházmegye esperese szolgált áhítattal. Igei elmélkedését a templom közönségének közös éneklése, az Isten élő lelke, jöjj kezdetű dal zárta.

A Paksi Evangélikus Gyülekezet Kórusa először kapott felkérést közreműködésre. Elsősorban istentiszteleteken, valamint más egyházi rendezvényeken szolgálnak. Az énekkart Simon Péter hangszeres tanár, a Paksi Pro Artis Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője vezényelte. Elsőként Halmos László zeneszerző Ünnepi alkalmakra című műve hangzott el.  A folytatásban Kapi Gyula, a magyarországi evangélikus egyházzene egyik kiemelkedő alakjának Tehozzád, óh, Uram, valamint Szállj szívünkbe nagy Isten című szerzeményei szólaltak meg. A paksiak a capella műsorának zárásaként Giuseppe di Marzi olasz komponista Signore delle cime, Berkesi Sándor Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karnagy Tégy, Uram, engem áldássá, Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerző Örvendjetek az Úrnak! és Welter Jenő egyházzenész Óh, maradj vélem című kórusművei csendültek fel. 

A Gárdonyi Zoltán Református Együttes Mózes 4. rész 6. fejezet 24 -27. válogatott verseivel, az ároni áldással köszöntötte a megjelenteket: „Áldjon meg téged az Úr! És őrizzen meg téged!  Világosítsa meg az Úr az Ő orcáját terajtad és könyörüljön terajtad! Fordítsa az Úr az Ő orcáját rád és adjon békét tenéked!” 

A csapat elsőként Jeremiah Clarke  angol barokk zeneszerző Jertek, áldjuk, Istent kezdetű kórusműve szólalt meg. Az Égi szent, béke, jöjj című alkotás Antonin Dvorak cseh zeneszerző Újvilág szimfóniaként emlegetett művének 2. lassú tételére épült. Liszt Ferenc 1811. október 22- i születésére emlékezve a Hajnalozó című egyneműkari mű hangzott. Bárdos Lajos Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző Tiszta patakod partjainál kezdetű kórus kompozíciója Gárdonyi Zoltán születésnapja alkalmából készült. A szöveg néhai Szalkai Lajos, kajdacsi református lelkipásztor munkája. Cesar Franck francia zeneszerző Panis angelicus című művében a vegyeskart szóló és orgona kísérte. A latin nyelvű szólót Halmi Edit énekelte, az orgona kíséretet Lozsányi Tamás adta.

A 19. századi romantika és a 20. század fordulójának ismert és kedvelt alkotója volt a francia Gabriel Fauré. Jean Racine éneke című művét a francia érzelmesség, kitűnő forma készség és harmóniaérzék hatotta át. A kórusnévadó zeneszerző, Gárdonyi Zoltán gyermeke az a Gárdonyi Zsolt, aki Gott, unser Schöpfer – Isten, a mi Teremtőnk – címmel vegyeskarra és orgonára készített egy korál motetta feldolgozást.  Ennek alapjául szolgáló korál a 225. dicséret – Nagy hálát adjunk az Atyaistennek – feldolgozása. A mű orgonakísérettel hangzott el, Naszladi Judit alapító karnagy vezénylésével. A ráadást Josh Groben amerikai énekes-zeneszerző Te felemelsz – You Rise Me Up – című műve jelentette.

Az Országos Protestáns Napok Tolna vármegyei rendezvényének szolgálattévői a perselypénzt az evangélikus gyülekezet hitéleti tevékenységének segítésére ajánlották fel. A hangversenyt szeretetvendégség zárta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában