Szakály egyre élhetőbb település

2023.10.20. 14:00

A szennyvízberuházás mellett felújítják az egész községet

A szennyvízberuházás két év előkészület után múlt év szeptemberében kezdődött az ezerháromszáz lakossal rendelkező Szakályban. A gravitációs szennyvíz­elvezető rendszer ötszázhúsz háztartást érint, a házi átemelővel kiépített pedig negyvenhetet. A szennyvízhálózat a helyi adottságok figyelembevételével épült ki, és a község kilencven százalékát lefedi.

Brunner Mónika

Feuerbach Szabolcs polgármester vezetésével lendületesen megújul a község (Fotó: Mártonfai D.)

A szennyvízberuházás munkái jelenleg is zajlanak, a tervek szerint a november hatodikai önkormányzati közmeghallgatás után a következő hét elején indul a próbaüzem. 
– A teljes projekt várhatóan a jövő nyárra fejeződik be – mondta lapunknak Feuerbach Szabolcs, Szakály polgármestere. Hozzátette, hogy a szennyvízberuházás remélhetően jelentős hatással lesz a falvakat jellemző elvándorlás megállítására. 

A további fejlesztésekkel kapcsolatban ismertette: a Teleki László Alapítvány Népi Építészeti Programjának köszönhetően kilencmillió forintból újították fel a Tájház tetejét. Szakály külterületén, Ürgevárpusztán új buszmegállót építettek, Szakály útjain az összes kátyút kijavították. A helyreállítási munkálatokhoz a szakályi önkormányzat tizenegy millió forinttal járult hozzá. 

A szakályi külterületi-iparterületi utat és a műfüves pályát mintegy harmincmilliós európai uniós támogatásból újítják fel. További útfelújítások, járdaépítés várható, felújítják a temetőt, a ravatalozót, a piactér és a művelődési ház mosdóit. 

Szakály fejlesztése a közmunkaprogramban dolgozók érdeme is, tizenöten a mezőgazdasági projektben, egy dolgozó a közfoglalkoztatásban lát el feladatokat. Sertéseket nevelnek, jelenleg egyet, de még várnak tízet. Két fóliasátorban paprikát, paradicsomot, a négyhektáros szántón pedig krumplit és hagymát termesztenek, ezeket aztán a lakosságnak értékesítik. Az idei évben is részt vettek a Tamásiban megrendezett Közfoglalkoztatási Kiállításon. 

A Magyar Falu Programnak köszönhetően tizenötmillió forint értékben jutottak tanyagondnoki buszhoz

Szakályban a gyerekeké a jövő. Feith Etelka, a Szakályi Százszorszép Óvoda vezetője elmondta, hogy harmincnyolc gyermek jár az óvodába, a szomszéd településekről, Hőgyészről és Kalaznóról is vannak óvodásaik. 
– A szülők és a fenntartó önkormányzat is átérzi a fontosságát, hogy a gyerekek szép környezetben tölthessék a mindennapjaikat. Támogatásaikkal az idén megújult a játszóudvarunk és a nagycsoportosaink öltözője gyönyörű bútort kapott – mondta. A szakályi óvodát hétszázezer forintból, az óvodai játszóteret hatszázhatvanezer forintból újították fel. 

A szakályi óvodások örülnek a szép játszóudvarnak (Fotó: M. D.)

Antalné Palkó Mária, a Würtz Ádám Általános Iskola Szakályi Tagiskolájának tagintézmény-vezetője elmondta, hogy az iskolába száztizenhat diák jár, zömmel szakályiak, de járnak hozzájuk Hőgyészről, Regölyből, Tamásiból és Dúzsról is. 

A Tamási Tankerületi Központ és a szakályi önkormányzat felújította a tornaszobát, a felső tagozatos vizesblokkot, az alsó tagozat földszinti mosdóját és folyosóját. Jelenleg az iskolakerítés cseréje zajlik az intézménynél. – Szerencsések vagyunk, mert Szakályban megmaradt a régi falusi jellegű kisiskolás érzés – tette hozzá Antalné Palkó Mária. 

Szakálynak egy temploma van, a Római Katolikus Templom. Szabó Gyula egyházközségi képviselő elmondta, hogy egy éve Serbán Valentin a plébános, aki minden vasárnap szentmisét tart, egyébként Hőgyészhez tartoznak. 
A gyerekeknek Karlné Kasziba Klárával tart hitoktatást az óvodában is, felkészít a szentségre, az elsőáldozásra, a bérmálkozásra. 

Nemrég megújult a templom külseje és a toronyórája, és a harang teljes felújítása is folyamatban van. A szeptemberi templomáldáson a gyerekek műsort adtak, októberben részt vettek a világszerte zajló rózsafüzér-imádságon egymillió gyermekkel együtt. Mindenszentek ünnepén katolikus szentek jelmezeibe öltöznek. 

Szabó Gyula egyházközségi képviselő egy éve látja el a templomgondnoki, sekrestyési és egyházközségi képviselői feladatokat. Elmondta, hogy idén kilenc keresztelő történt, két elsőáldozójuk volt, novemberben egy katolikus esküvőt tartanak. A közösség több férfitagja rendszeresen részt vesz a Felföldi László megyés püspök férfitalálkozóin Tamásiban. 

– Az imádság kikopott a családok életéből, és a gyerekek által költözhet vissza, akik a hittanórákon és a templomban rendszeresen imádkoznak, és ezt az imádságos lelkületet hazaviszik a szülőknek. Nagyon fontos lenne a hitélet, a hitgyakorlás, régen, mikor még paraszti világ volt, akkor is a Jóistenben bíztak az emberek – tette hozzá Szabó Gyula. 

A világban zajló háborúk mindenkit érintenek, Szakályban is jól jön minden támogatás. Idén a szakályi önkormányzat száz köbméter szociális tűzifát oszt szét a lakosok között kétmillió forint értékben. Az iskolakezdési, az újszülötteknek járó és a temetési támogatási rendszerüket saját erőből finanszírozzák. 

– Jó irányba haladunk, Szakályt a fejlődés és összefogás jellemzi. A szakályi lakosok Szakályban akarnak maradni, szívesen vesznek részt a rendezvényeken, sokan adakoznak a köz érdekében – mondta a polgármester, ismertetve azt is, hogy munkát helyben leginkább az önkormányzat, a Würtz Ádám iskola szakályi tagiskolája, a vasút, a mezőgazdasági vállalkozók biztosítanak a lakosok számára.  

Az idén lesz még búcsúi bál is

Szakályban a civil szervezeteket is nagy megbecsülés övezi. A Szakály Polgárőr Egyesületet az idei évben újraszervezték. A Szakályi Népi Hagyományokat Őrző Egyesület több szép programot és rendezvényt hozott a községbe, idén májusban ünnepség keretében a szakályi Települési Értéktárba felvett Frontharcos zászlót avatták. Büszkék a pünkösdi főzőversenyükre, a gyereknapi rendezvényükre, a nyáresti utcabálokra, a szüreti felvonulásra, a templomszentelésre. A településen megtartják a halottak napi megemlékezést és az idősek napját is, idén búcsúi bált is rendeznek. Jelenleg a szakályi nyugdíjas egyesület újraindítását és aktivizálását szervezik. Szívesen vesznek részt más települések rendezvényein is. A szakályi önkormányzat idén is képviselte magát a simontornyai vármegyenapon és a pincehelyi Pille fesztiválon. 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában