Ágyi poloska: bárkinél megjelenhet a nemkívánt hálótárs

2023.10.17. 19:30

Ahol gyakran cserélődik a bérlő, s annak vendégei, ott jól érzi magát az ágyi poloska (videó)

Az ágyi poloska igencsak meg tudja keseríteni az ember életét. Még ha sikerült is felszámolni a problémát, az érintetteknek hónapokig az a kényszerképzete lehet, hogy a rovarok jelen vannak. A gond azonban sokszor az, hogy a probléma újból és újból visszatér, ha a társasházban nem sikerül felszámolni a gócpontot.

Révészné Hanol Erzsébet

Molnár Dániel azt tapasztalja, hogy az elmúlt években megugrott az ágyi poloskák miatti megrendelések száma. (Beküldött fotó)

Tévhit, hogy az ágyi poloska csak az elhanyagolt otthonokban, koszos lakókörnyezetben jelenik meg, akár egy nyaralásról is hazaviheti magával az ember nem kívánt szuvenírként. Ezért ha a külföldi-belföldi üdülés után egy-két héten belül kellemetlen csípések jelennek meg, érdemes arra gyanakodni, hogy esetleg ágyi poloska a felelős – mondta Molnár Dániel, a Hidromol-Agrár Kft. vezető gázmestere. Hozzátette, hogy az elmúlt két-három évben jelentősen megugrott azon megrendeléseik száma, amelyeket a vérszívó rovarok kiirtása érdekében kérnek. Szekszárdon is több olyan lakótömb van, ahol rendre ágyi poloskák jelennek meg, ezért újra és újra el kell végezni a munkát.

A szakember kiemelte, a visszatérés oka, hogy sok esetben a lakók szégyellik a problémát, ezért nem szólnak róla a szomszédoknak. Arra is van példa, hogy azt kérik az irtást végzőktől, hogy inkognitóban érkezzenek, akik hiába mentesítik az adott lakást, a rovarok a réseken át a környező lakásokba menekülnek, és rövidesen ott okoznak gondot. A megoldást egyrészt az jelentené, hogy az érintett lakások közötti réseket eltömítik, illetve az, hogyha minden lakásba beengednék a gázmestereket, amikor a társasház egészére megrendelték a munkát. Ennek ellenére több olyan háztömb van, ahol egy-egy lakásban igen gyakran cserélődik a bérlő, annak vendégei meg még sűrűbben, a szakemberek pedig hiába próbálnak bejutni. Így amíg a gócpontot nem szüntetik meg, addig az ágyi poloskák is visszatérnek.

Molnár Dániel azt hangsúlyozta, hogy a probléma teljes felszámolásához az ügyfelek együttműködésére is szükség van. Azt szokták tanácsolni, hogy a ruhaneműket 50 fok fölötti hőmérsékleten kezeljék. Amit nem lehet mosni, azt érdemes szárítógépbe tenni, illetve sokan megfeledkeznek arról, hogy egy irtás nem elég, és az első után két héttel újabbat kell elvégezni. Ennek az az oka, hogy a szer csak a kifejlett példányok ellen hatásos, és a petékből később kikelő egyedek nem pusztulnak el. A gázmester tapasztalata azonban az, hogy az ügyfelek 80 százaléka a második irtást már nem kéri, ám hat héttel később, amikor elmúlik a szer hatástartóssága, és újból megjelennek az ágyi poloskák, kezdődhet az egész folyamat elölről.

A vérszívó rovar jelenlétére utalhatnak a piros, duzzadt, rendkívül viszkető csípések a különböző testtájakon. Az ezzel járó kellemetlenségek allergia gyógyszerekkel enyhíthetőek. A lepedőn felbukkanó apró vérpöttyökből, vagy a barnás, fekete pöttyökből, amelyek a rovar ürüléke, szintén arra lehet következtetni, hogy nem kívánt hálótársa lett az embernek. Az ágyi poloska a kullancsra hasonlít, és nappal elbújik a különböző résekben, nem látható helyeken. Gyakran a képkeretek, bútorok vagy a tapéta mögött bújnak meg, ahova a két csík találkozásánál találnak utat. Kezdetben még akár házilagosan is lehet próbálkozni a megfékezésükkel, de Molnár Dániel szerint ez bizonytalan megoldás. A tapasztalat ugyanis az, hogy amíg a szermaradványok jelen vannak, nem bújnak elő az ágyi poloskák, viszont szaporodnak, és ahogy elmúlik a szer hatása, robbanásszerűen újra megjelennek.

Már kapható úgynevezett ágyi poloska ragasztó, amellyel az ágy lábait kell betekerni, a fekhelyet pedig legalább 2-3 centiméternyire eltávolítani a faltól, így a rovarok nem tudnak bemászni. De a decsi szakember olyannal is találkozott, hogy egy-egy vízzel teli edénybe állította a családfő az ágy lábait, így akadályozva az ágyi poloska útját. Ezzel azonban csak annak lehet gátat szabni, hogy megjelenjenek az ágyban.

Hozzátette, hogy az ágyi poloska roppant kellemetlen lakótárs, de nem hordoz betegséget, viszont könnyen pszichés problémákat okoz annál, akinek megkeseríti a mindennapjait. Nem ritka, hogy még a probléma megszűnése után hónapokkal is az a kényszerképzete az embernek, hogy jelen vannak a rovarok, másznak a testén, és nem mer emiatt aludni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában