Szoptatás

2023.10.30. 16:30

Az anyatej fontosságára hívták fel a figyelmet

Az anyatejes világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára, valamint arra, hogy mindez többről szól, mint a gyermek etetése. A világnaphoz Magyarország 1993-ban, 30 éve csatlakozott, ennek apropóján pedig Bátaszéken, a Petőfi Sándor Művelődési Házban a helyi védőnők köszöntötték azokat az anyukákat, akik szoptatják gyermekeiket, számolt be az eseményről a BátaszékMost hírportál.

Mauthner Ilona

Fotó: Facebook/BátaszékMost

Az anyatejben rengeteg ásványi anyag, vitamin, életfontosságú ellenanyag és alkotóelem található, így a legideálisabb táplálékot jelenti a kisbabák számára. A benne lévő összetevőknek köszönhetően minőségileg és mennyiségileg is biztosítja a gyermek idegrendszerének, valamint fizikumának megfelelő fejlődését, amely a kicsik első életévében a leggyorsabb. A szoptatás az édesanyákra is jótékony hatással van. Segít a kismamáknak a szülés utáni felépülésben, illetve hozzájárul az eredeti testsúly minél korábban történő visszanyeréséhez. Csökkenti az anyukák daganatos megbetegedéseinek – mint például emlő- vagy petefészekrák – kialakulásának kockázatát és a szülés utáni depresszió előfordulásának esélyét.

A világnap ugyan augusztus 1-jén van, de az anyatejes táplálásra folyamatosan fel kell hívni a kismamák figyelmét. A bátaszéki védőnők igyekeznek minden évben megünnepelni ezt a napot. Így volt ez ebben az évben is. A program részeként most egy olyan anyukát hívtak meg, akinek kisbabája koraszülöttként jött a világra. Az édesanyának meggyőződése, hogy a gyermeke számára biztosított anyatej az első pillanattól kezdve nagyban segítette azt, hogy mára egészséges kisfiút nevelhet. 

A világnapi eseményen résztvevő kismamák és babáik a szembetegségekről is hallhattak néhány fontos információt Molnár Réka optometristától, aki a látásproblémák korai felismerésének fontosságát emelte ki. A tartalmas délelőttöt a nyéki ovisok kis zenés-mondókás műsora zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában