Séta a mellrák megelőzése érdekében

2023.10.25. 20:21

Az egészség védelméről szólt a rendezvény

Sok ember kezében rózsaszín léggömb, a kabátok hajtókáján rózsaszín szalag, így vonultak bő másfél százan csütörtökön délután a Garay térről fel a Béla király térre.

Szepesi László

Fotó: Makovics Kornél

A pár száz méteres sétát – nem túlzás, ha úgy mondjuk – az életért szervezte a Tolna Vármegyei Kormányhivatal, összefogva a szekszárdi és a bonyhádi kórházzal, a várossal, sok klubbal, egyesülettel, és természetesen a Magyar Rákellenes Ligával, ugyanis a rendezvény célja az emlőrák megelőzése volt.

A menetben ott volt dr. Horváth Kálmán Tolna Vármegye főispánja, aki arról beszélt, hogy tavaly, Magyarországon mellrákban 2200-an haltak meg, s ennek a közös sétának az a célja, hogy felhívja a figyelmet az emlőrák szűrésre. Hiszen, ha a korai stádiumban szakember felfedezi ez a betegséget, nagy esély van, hogy a hölgyeket meggyógyítsák.

Mint a kormányhivatal a vezetője, s az egész Kormányhivatal a társadalmi felelősségvállalás jegyében is arra hívja fel a figyelmet, hogy vegyék igénybe a lehetséges szűrési lehetőséget. Részt vett a sétán, s a vármegyeháza udvarán rendezett találkozón dr. Tóth János nőgyógyász-onkológus, aki már több mint 45 éve foglalkozik az onkológiai betegek szűrésével és a rák megelőzésével.

Ő is elmondta, nagyon sokat kell még tennünk annak érdekében, hogy az eredmények javuljanak, mert sajnos még mindig az emberek nagy része nem foglalkozik azzal, hogy kellő időben, megelőzve betegséget, még tünetmentes időszakban elmenjen orvoshoz, éljen az egészségügy által felkínált lehetőséggel. Ezt erősítette meg dr. Pátri Eszter Tolna Vármegye tisztifőorvosa is, aki elmondta, sajnos, a névre szóló felhívásra is, a nőknek csak 30 százaléka vesz részt rákszűrésen. 

Szekszárdon ez volt az első ilyen séta a mellrák megelőzése jegyében, azért, hogy kevesebben legyenek ennek a daganatos betegségnek áldozatai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában