Jegyzet

2023.10.10. 10:22

Csodálatos kocsiemelő, fél áron

Nézem az internetet. Hetek óta, minden nap felbukkan egy hirdetés, kínálva egy csodálatos kocsiemelőt.

Szepesi László

A kép illusztráció.

Ez egy pompás szerkezet, megcsinál mindent. Felemeli az autót, leszedi a kereket, fel is pumpálja, és mindezt megvehetem fél áron. Újabban, hogy lelkesítsen, egy óra is mutatja a múló időt, hogy már csak 11 óra 59 percem van megrendelni az utolsó darabok egyikét. Mikor először láttam a hirdetést, majdnem bedőltem, hisz nagyszerű a masina, s ráadásul fél áron enyém lehetne. Szerencsémre vártam. Másnap ugyanis ugyanúgy feltűnt a képernyőn a reklám, ugyanúgy indult az óra, pedig már rég lejárt a határidő, s rájöttem, átverés az egész.

Egy ismerősöm fürgébb volt nálam. Megrendelte, kifizette, s a csodagép helyett kapott a csomagban egy semmire nem használható vasdarabot. A reklám azóta is ott van a neten, a hirdető fizeti érte a tisztes hirdetési díjat. De úgy látszik, megéri neki, a becsapottaktól dől a pénz.

Apropó, pénz. A minap ismét feltűnt egy régebben már látott reklám, illetve formáját tekintve híradás. Arról szól, hogy egyik nagy pénzintézetünk vezére elmesélte a tévében, ő hogyan gazdagodott meg órák alatt. Csak annyit tett, hogy a megadott címre, programba befizetett pár tízezer forintot, s másnapra milliomos lett. Írja, az irigyek miatt meg is szakították az adást, de interneten most még elérhető, s lehet gazdagodni.

Rengeteg a becsapós hirdetés, elérhetetlen címről seregnyi levél érkezik, hogy csomagunk jön, fizessünk, vagy, hogy ránk vár a gazdag ismeretlen rokon öröksége. Az átverés magasiskolája. És mi gyakran komolyan vesszük.

Ennyire hiszékenyek, naivak, ostobák lennénk? Gyakran, sajnos, igen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában