Kétnapos konferencia

2023.10.28. 20:00

Életkortól függetlenül fontos a mese

Véget ért az „Élet Mesék” című kétnapos konferencia, amelyet Tolna vármegye székhelyén két helyszínen, a Magyarországi Német Színházban és az Illyés Gyula Könyvtárban rendeztek meg pénteken és szombaton mintegy félszáz vendég részvételével.

Brunner Mónika

Fotó: Mártonfai Dénes

Az idei évben Szekszárd fogadta be a Magyar Mentálhigiénés Szövetség, a Mentálhigiénés Műhely és a Magyarországi Német Színház szervezésében a Magyar Mentálhigiénés Szövetség által szervezett konferenciát. Minden a mesékről szólt, mint életvezetési mintáról, mint tanítóról, és arról, hogy a mesének szerepe van a mentális betegségek gyógyításában is. Pócs Margit, a rendezvény háziasszonya, a Mentálhigiénés Műhely elnöke lapunknak elmondta, hogy nem csak szellemileg építkeztek a két nap során, hanem lelkileg is töltekeztek. 

Az első napon, az előadások során, nyilvánvalóvá vált, hogy életkortól függetlenül fontos életünkben a mesék szerepe, valamint segítséget tud nyújtani a lelkileg megroppant embertársainknak. A meseterápia a művészetterápia, s azon belül a biblioterápia egyik ága. A művészetterápia a különféle művészeti ágakat használja terápiás módszerként. Tágabb értelemben a biblioterápia a személyes problémák megoldásának segítését jelenti irányított olvasással.

Pócs Margit ismertette, hogy a második, szombati napon a szekszárdi könyvtár épületében műhelymunkák során folytatták azt a tapasztalati töltekezést, amelynek köszönhetően mindenki úgy tud hazatérni Szekszárdról, hogy a tanultakat a saját életében is tudja majd alkalmazni. 

Mint arról Pócs Margit korábban már beszélt, életünket végigkísérik a mesék, és életünk minden szakaszában nagyon fontos szerepet töltenek be. A mese elérhető mindenki számára, és igazán üdvözítő lenne, ha élnénk ezzel a fantasztikus kinccsel, amely egyidejű az emberiség történelmével – tette hozzá. 

A Mentálhigiénés Műhely az egyéni, a személyre szabott és a közösségi lélekvédelemmel foglalkozik, és leginkább a megelőzéssel. Szeretnék elkerülni, hogy bárki olyan állapotba kerüljön, amikor megbillen az egészsége. 

– Tudjuk azt, hogy a testi-fizikai egészségnek elsődleges kiváltója mindenkor a lelki egészség – egyensúlyunk megbomlása – hangsúlyozta Pócs Margit. Az egyesület ennek a lelki egészségnek a fenntartásához kíván segítséget nyújtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában