Utcai lámpák

2023.10.31. 17:30

Érdemes jelezni, ha nincs közvilágítás

Elkezdődött a téli időszámítás vasárnap, azóta egy órával hamarabb sötétedik. Máskor is okozott gondot, most még hamarabb észrevesszük, ha az utcai lámpák nem világítanak.

Szepesi László

Fotó: MW

Szekszárdon, de bizonyára más településen is előfordul, néha nem is ritkán, hogy egyik-másik utcai lámpa vagy egy egész sor nem világít, netán egy-egy idegesítően villog.

A vármegye székhelyén éppen a napokban nyerte el a közgyűlés pályázatán, nem először, az ilyen hibák orvosolására a lehetőséget a KÖZ–MEG–VILL Építőipari és Közvilágítási Szolgáltató Kft.

A városban 4600 világítótest – a kisebb, 19 wattostól a több száz wattos fényvetőig – oszlatja a sötétséget. Ha nem így történik, annak két oka lehet, vagy nincs áram, vagy a világítótest hibás. Az áramot Szekszárdon az E.ON szolgáltatja földkábelen vagy légvezetéken, s ha több lámpa nem világít, általában az áramszolgáltatónál van a baj. Ha egy-egy nem működik, legtöbbször a KÖZ–MEG–VILL Kft. feladata a javítás. Szerződésük a lámpa, a bekötővezeték, s a kandeláberben lévő szerelvénylap karbantartására szól.

Ezer Antal, a kft. vezetője elmondta, a hibabejelentések mind hozzájuk érkeznek, az ő feladatuk megállapítani, hogy a lámpát kell javítani vagy az áramszolgáltatást. Ha a lámpa romlott el, azt ők javítják, az utóbbi esetben pedig jelzik azt az E.ON-nak, hogy nincs áram. Ezért előfordul, hogy eltelik némi idő, míg újra rendbe jön a közvilágítás.

A hibákat legegyszerűbben az önkormányzatnál lehet bejelenteni – mondja –, akár a polgármesteri hivatal levelező rendszerében, akár a KOVIKA közvilágítás hibabejelentő portálon, melynek elérhetősége: kozvilhiba.hu. Ez utóbbit azonnal megkapják ők is.

Hetente általában 6–10 bejelentés érkezik, most, hogy korábban sötétedik, több. A rendszer egyébként nem ismeri fel, ha ugyanazt a hibát egymástól függetlenül többen is jelzik, így a hiba rendszerint kevesebb, mint a bejelentések száma.

A lámpák garanciális ideje egyébként már lejárt. A javítás, a csere akár a világítótestekből álló panel romlott el, akár az annak megfelelő áramot adó elektronika, a meghajtó a KÖZ–MEG–VILL feladata. A paneleket egyébként elküldik a gyártónak, a Schréder cégnek, azt ők javítják.

Az E.ON, amely a köz-, tér- és díszvilágítást szolgáló lámpák energiaellátását biztosítja, fejleszti a hálózatot. Így a közelmúltban kicserélték Szekszárdon a Kinizsi és a Béri Balogh utcában a földkábelt, ahol korábban többször sötét maradt az utca.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában