Almanach

2023.10.27. 07:00

Izgalmas közösségi programok, rég várt fejlesztések Madocsán

Színes rendezvényekben és helyi fejlesztésekben sem lehetett hiányérzete az utóbbi hónapokban a madocsaiaknak. Rendeztek itt falunapot, szüreti bált és a Nemzetközi Fúvós Napok Fesztiváljának egyik helyszíne is itt volt. A helyiek az év folyamán birtokba vehették a Duna-partot és a települést összekötő utat, elkészült több utca burkolatfelújítása, középületek tisztasági festése is.

Gazsó Rita

A falunap ezúttal is az összetartozásról, a barátságok ápolásáról és hagyományőrzésről szólt

Ebben az évben több esemény is színesítette a Madocsán élők napjait, július utolsó hétvégéjén rendezték meg például a falunapot. A kétnapos program ezúttal is az összetartozásról, a jó barátságok ápolásáról és a hagyományok őrzéséről szólt, amely ismét remekül sikerült. A mulatság péntek délután motorsimogatóval kezdődött, madocsai motorosok részvételével. A faluház kistermében egész délután véradásra várták a résztvevőket, ahol sok segíteni vágyó megjelent.

A helyiek régi vágya teljesült a Duna-partra vezető út megújításával

Kora este az Ifjúsági Házban kiállítás nyílt Bacsné Székely Sára festőművész munkáiból, amelynek megnyitóját a Madocsai Nyugdíjas Klub műsora színesítette. Az este közismert vendége Rudán Joe volt. Ezúttal akusztikus műsorral kedveskedett a rockrajongóknak, akik szép számmal érkeztek a koncertre. Az ezt követő műsor hangulatfelelőse a Walking Mama Blues & Rock Zenekar volt, akik a tervezett koncertidőt túlszárnyalva, egészen éjfélig játszottak. Szemmel láthatólag a fellépők és a résztvevők is egyaránt jól érezték magukat. 

Másnap kora reggeltől folytatódott a falunap, 8 órától 24 induló csapattal elrajtolt a halászléfőző verseny, amelynek hangulata többek szerint a régi madocsai falunapokat idézte. Délután a díszpolgári címek átadására gyűltek össze a helyiek, amelyre csordultig megtelt a rendezvénysátor. 
Elsőként Gelencsérné Tolnai Klára néhai polgármesternek adományoztak posztumusz díszpolgári címet, Madocsa Községért végzett sok éves lelkiismeretes munkájáért, melyet lánya vett át.

 

Ezt követően Seregi Istvánnak, a madocsai hagyományőrzésben élen járó kiváló néptáncosnak, a Népművészet Mesterének, a madocsai hagyományőrző programok állandó résztvevőjének adták át a díszpolgári oklevelet. 

Ezt a halászléfőző verseny eredményhirdetése követte. A legjobb halászléért járó elismerést Ujhelyi Szabolcs nyerte el, a második helyezett Pécsi Gergő, a harmadik pedig Hollerné Scheidl Margó lett. Az átadók után a Györkönyi Pincehegyi Cimborák érkeztek egy vidám műsorral, majd a jelenlévők Kuti Jana népi iparművész munkáiból láthattak divatbemutatót.

A kora esti órákban a madocsai néptáncosok felnőtt és utánpótláscsoportja vette birtokba a színpadot. Hatalmas tömeg volt kíváncsi az esti sztárvendégek fellépésére. Nagy Bogi, majd Bereczki Zoltán műsorát csaknem ezren nézték végig. Közülük nagy számban maradtak az utcabálra is, ahol a hangulatról a Szamaras Zenekar gondoskodott, akik hajnali 4-ig játszották a talpalávalót. 

A jelenlévőket a két nap folyamán számtalan kísérőprogram is várta a kicsiket: egyebek mellett ugrálóvár, csillámtetoválás, vándorjátszótér, a nagyobbakat motorszimulátor, rendőrségi-, mentőszolgálati, tűzoltó bemutató. A falunapon meg lehetett kóstolni az idén első alkalommal megválasztott Madocsa Község borait is – Bacs Sándor fekete leányka szőlőből készített ritkaságát, Bánóczki Attila sauvignon-ból készült fehérborát, valamint Bacs Sándor és Csapó András rozéját – amelyeknek szintén ekkor volt a címátadója.

A szüreti program leglátványosabb része a felvonulás volt, amely a faluháztól indult

Hatalmas sikerrel adtak koncertet a fúvósok augusztus közepén, Madocsán, ugyanis az idei Nemzetközi Fúvós Napok Fesztiváljának egyik állomása ismét itt volt. Augusztus 13-án, vasárnap délután egy családi nap keretében fellépett a Hangszerelem Zenestúdió, a szolnoki Légierő Zenekar és a Bocskai István Református Oktatási Központ Fúvószenekara is. A nyitózenekar, a Hangszerelem Zenestúdió könnyedebb stílusú zenéket játszott, utánuk a szolnoki Légierő Zenekar jött igen színes repertoárral, az indulóktól kezdve a lazább, jazzesebb vonalon át a filmzenei feldolgozásokig. 

Hatalmas sikerrel adtak koncertet a fúvósok Madocsán, a Nemzetközi Fúvós Napok Fesztiválján

A nap zárásaként a könnyűzenei irányzatok kerültek előtérbe, ugyanis a Bocskai István Református Oktatási Központ Fúvószenekara filmzenei koncertjét vetítéssel kötötte egybe. A szervezők a rendezvényen a gyerekeknek többek között habpartival, valamint katonai és rendészeti bemutatóval is készültek. A Madocsáért Egyesület jóvoltából egy ökoudvarban is szórakozhattak a kicsik és nagyok. 

Szeptember másodikán, szombaton ismét egy régi, hagyományos programot, szüreti felvonulást és bált tartottak Madocsán. A felvonulás délután indult a faluháztól. A helyi iskola és a kocsmák előtt néptáncműsort adott a Madocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület felnőtt és utánpótláscsoportja, volt csikós bemutató, rigmus felolvasás. A település faluházában az esti órákban bált tartottak a Chardonnay partyzenekar közreműködésével. 

Utak, utcák, burkolatok, épületek újultak meg 

Madocsán az utóbbi hónapokban is folytatódtak a korszerűsítések. A helyiek régi vágya volt a települést a Duna-parttal összekötő út megújítása, hiszen a vízparti üdülőövezetben egyre nő az új épületek és az állandó lakók száma. Ezt már az év elején birtokba vehették a madocsaiak, a dunaparti részen így csak régi szennyvízhálózat megújítása maradt hátra, amelyhez keresik a forrást – mondta Baksa Ferenc polgármester. 

Az összekötő úttal párhuzamosan a Magyar Falu Program 45 millió forintos támogatásával korszerűsítették a Mester utca és az Újkender utca burkolatát, amelyek padkaszegélyt is kaptak. Az útszakaszokat összesen 2,5 kilométer hosszan látták el új burkolattal. 

Madocsán idén a tisztasági festést önerőből oldották meg több középületnél, így a sportcsarnokban, az egészségházban és az ifjúsági házban, valamint az óvodában. Utóbbi udvarán balesetmegelőzési és biztonsági szempontból megerősítették a kerítést is. Egy pályázatnak köszönhetően nagyot léptek előre eszközbeszerzések terén az egészségház modernizálásában. 

Elbírálás alatt áll a TOP Plusz pályázatra, a sportcsarnok energetikai korszerűsítésére még tavaly igényelt, 168 millió forintos pályázatuk, miként a Zöldmező utca burkolatának korszerűsítésére benyújtott mintegy 35 millió forintos kérelmük is, amelyet idén adtak be. 

Az összeállítás megjelenését támogatta Madocsa Község Önkormányzata
A cikket Gazsó Rita újságíró írta. A fotókat Tóth András készítette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában