Megemlékezés

2023.10.23. 19:26

Mai szabadságunkat 1956. október 23-án kaptuk ajándékba

– Amikor koszorút helyezünk el egy síron, egy emlékhelyen nemcsak személyekre, eseményekre emlékezünk, hanem olyan emberi értékekre, amelyek nélkül szegényebbek lennénk – kezdte az 1956-os október 23-i forradalom hatvanhetedik évfordulóján elmondott beszédét Szabó Péter, Paks polgármestere.

Révészné Hanol Erzsébet

Külön kiemelte két paksi hős, Kolonics János és Czuczor Antal nevét, akik életüket vesztették a fővárosi harcok során, illetve Tuba János nemzetőr parancsnokét, akit bátor kiállásáért 11 hónap börtönre ítéltek.

Szabó Péter, Paks polgármestere mondott beszédet az '56-os emlékműnél. (Fotó: M. Gy.)

– Bebizonyították, hogy szembe lehet szállni az embertelen rendszerrel, a megfélemlítéssel. És mit kaptunk '56 hőseitől? Erős tartást és mély nemzeti büszkeséget – hangsúlyozta Szabó Péter, hozzátéve, hogy bátor tettük előtt az egész világ fejet hajtott. Szabadságvágyukkal, alázatukkal, félelem nélküli cselekedetükkel új világot nyitottak nem is maguk, hanem a későbbi generációk számára. A napjainkban természetes szabadságunkat és függetlenségünket 1956. október 23-án kaptuk ajándékba – fogalmazott a városvezető, kiemelve, hogy a mai modern Magyarország számára az egyetlen méltó erkölcsi igazodásipont az 56-os forradalom eszménye, a szabadság, az idegen hatalmaktól való függetlenség és az emberi méltóság megvédése.

A paksi polgármester arra is kitért, hogy mai döntéseinkkel mi is nyomot hagyunk, amelyek sok esetben csak unokáink életében fognak testet ölteni, ezért nem mindegy, miként cselekszünk. Ma is olyan időket élünk, amikor józan észre, tiszta szívre, az alapvető emberi értékek felvállalására és megélésére van szükség. Legyünk hát büszkék '56 hőseire és mártírjaira – hangsúlyozta Szabó Péter.

Ezt követően az önkormányzat, az intézmények, a civil szervezetek képviselői és emlékezők helyezték el koszorúikat az 56-os paksi emlékműnél, majd a Csengey Dénes Kulturális Központ folytatódott az ünnepség, ahol átadták a Pro Urbe Emlékérmeket. Idén Bosnyák Zoltánnét ismerték el a díjjal, aki óvodapedagógusként, intézményvezetőként pályafutása 43 éve alatt sokat tett azért, hogy Pakson az általa vezetett óvodák magas szakmai színvonalon működjenek és biztosítva legyen az óvodás gyermekek sokoldalú fejlődése. 

A másik díjazott dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna, a Paksi Városi Múzeum idén nyugdíjba vonult igazgatója, aki munkásságával elévülhetetlen érdemeket szerzett Paks hagyományainak és értékeinek kutatásában, megismerésében és széles körű népszerűsítésében. Végül a Tehetséges Paksi Fiatalokért Alapítvány díjait adták át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában