Konferencia

2023.10.20. 07:00

Mindenkinek tennie kell azért, hogy megmentsük a világunkat

Legyen szívügyünk a föld címmel környezetvédelmi konferenciát rendeztek szerdán Pakson, az Erzsébet Nagy Szállodában. Az egésznapos eseményen szó volt a klímaváltozás hatásairól, hulladékkezelésről, szemléletváltásról.

Gazsó Rita

Süli János országgyűlési képviselő rámutatott, fontos, hogy fenntartható, élhető maradjon a Földünk. Fotó: Molnár Gyula

A Zöld város, Paks adott otthont annak a környezetvédelmi konferenciának, amelyet az ÖKO Munkacsoport Alapítvány és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. szervezett szerdán. Az esemény előadásainak középpontjában a teremtett világ védelme állt, a globális, lokális és egyéni megoldások keresésével.

Az ökológiai konferencia megnyitóján Szabó Péter polgármester beszédében visszatekintett az elmúlt tíz évre, összefoglalva mindazokat a lépéseket, amit a város annak érdekében tett, hogy Paks fenntartható, tiszta és zöld település legyen. Elmélete szerint a széndioxid is hulladéknak tekinthető, mint mondta, Paks ezen a területen, a levegő a tisztaságának megőrzéséért is nagyon sokat tett. A konferencián beszélt az ennek érdekében bevezetett elektromos közlekedésről is.

A polgármester fontosnak nevezte, hogy a konferenciát náluk szervezték meg és ezáltal hírét viszik a város környezetvédelmi tevékenységének. A város ugyanis szerinte az utóbbi tíz évben lokálisan sokat tett a klímaváltozás hátrányos hatásainak kivédéséért. Ezek között felsorolta a már említett elektromos közlekedés bevezetését, valamint a városi hulladékkezelés területén végrehajtott fejlesztések mellett a használt sütőolaj és -zsiradék tárolására létesített gyűjtőedények kihelyezését, az ezer fa paksi kiültetését megcélzó programot.

Szabó Péter szerint mindennél fontosabb a környezetvédelemmel és az éghajlatváltozással foglalkozni, hiszen utóbbi hatásait – ahogy fogalmazott – már a bőrünkön érezzük. Emlékeztetett arra is, hogy az ország villamosellátásának felét a paksi atomerőmű termeli, ahogy fogalmazott, az atomenergia is tiszta, zöld energia.

Süli János országgyűlési képviselő rámutatott, fontos, hogy fenntartható, élhető maradjon a Földünk, ezért mindenkinek a saját helyén meg kell tennie mindent, ami lehetséges. Szerinte a környezettudatosság és a szemléletváltás érdekében már egészen kis kortól ennek szellemében kell nevelni a gyermekeinket, hozzászoktatni, hogy megbecsüljék, tartsák tisztán, óvják a saját környezetüket – figyelmeztetett.

Pozitívumként említette meg a januártól életbe lépő új göngyöleg visszaváltási rendszer bevezetését, bár hozzátette, hogy ennek hátránya, hogy csak a januártól címkézett palackokra, dobozokra vonatkozik, a többi, forgalomban lévőre nem.

De szerinte már ez is óriási előrelépés, hiszen ahogy mondta, úton-útfélen ezekkel a nem lebomló anyagokkal találkozunk. A szemétfeldolgozással kapcsolatban jelezte, a jövő nem az égetésé, hanem a gázként hasznosításé lehet, amely kisebb, korszerűbb feldolgozó üzemek létrehozásával helyben akár egy-egy település középületeinek hőellátását is biztosíthatná.

A köszöntők után megkezdődtek az előadások, amelyekben szó volt egyebek mellett a hulladékkezelés globális kihívásairól, a környezetvédelem gazdasági hasznairól, az atomenergia elfogadottságáról és a részt vevők azt is megtudhatták, mit is jelent az ökológiai kék gazdaság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában