Jegyzet: Időjóslás

2023.10.20. 11:09

Nincs következménye annak, ha téved az időjós

Mauthner Ilona

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Ha készülne egy felmérés, hogy miről beszélnek a legtöbbet az emberek, az időjárás biztosan az első tíz között szerepelne. Talán ez készteti a különböző intézeteket is arra, hogy jó előre elkészítsék előrejelzéseiket. 

Az viszont már sok embertársamnál kiveri a biztosítékot, hogy hol embertelenül hideg telet, hol meg enyhe, tavaszt idéző téli hónapokat ígérgetnek. Végül is a meteorológia egy szakma, egyetemen tanítják, állítólag nem is könnyű elvégezni, sok benne a matematika, fizika. 

De amíg csak beszélgetünk az időjárásról – hüledezünk, hogy jaj, de hideg lesz, hű, de meleg lesz –, egye fene, időtöltés, akárcsak az angoloknál. Ám amikor az ember szüretel, vagy almát, fűszerpaprikát szed immár hetek óta, mert ebből él a család, akkor a szemeit szinte állandóan az égre szegezi, és azon görcsöl, vajon kibírja-e még a nap végéig az idő, elered-e az eső vagy csak ijesztget a felhő?

Holnapra hívjam-e a szüretelőket? Ha nem hívom az embereket és nem esik az eső az előrejelzés ellenére, akkor kiesett egy munkanap, ami hasznos lehetett volna. Ha hívom őket, de esik az eső, ahogy jósolták, akkor fizetni kell az embereknek, hiszen ők korán keltek, eljöttek, talán dolgoztak is kicsit.

Nincs következménye annak, ha téved az időjós. Az egyik csatornán ezt mondják, a másikon azt. Röviden: válogassa ki mindenki magának, amelyik jobban tetszik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában