Visszatekintés

2023.10.08. 09:41

Saját anyját gyilkolta meg a tudathasadásos férfi

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

A kép illusztráció.

50 ÉVE T. J. 35 éves segédmunkás megölte Madocsán 60 éves édesanyját. A tettest igazságügyi ideg- és elmeorvosszakértő vizsgálta meg. „A vizsgálat elszomorító eredményre vezetett” – közölte a Tolna Megyei Népújság 1973. október 12-i száma. „Megállapították, hogy T. B., aki ez alkalommal tizenegyedszer került az elmegyógyászatra, tudathasadásos elmezavarban és gyengeelméjűségben szenved. A szekszárdi specialistákéhoz hasonló eredményre jutottak az Országos Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet szakorvosai is. A megyei bíróság T. B.-t, súlyos elmeállapotára tekintettel, büntethetőséget kizáró okból felmentette. A bíróság T. B. zárt intézetben történő kényszergyógykezelését rendelte el. Az ítélet jogerős.” 

50 ÉVE „szomorú ügyben hirdetett ítéletet a Szekszárdi Járásbíróság” – számolt be egy bűntettről a Tolna Megyei Népújság 1973. október 13-i száma.  B. V. 73 éves szekszárdi nyugdíjas a vasúti vendéglőből elemelte H. K. zenész 1800 forint értékű Weltmeister tangóharmonikáját. A hangszert – megjátszva a süketnémát – a dunaújvárosi piacon adta el két karóráért és 230 forintért. A rendőrség megtalálta a hangszert, és visszajuttatta tulajdonosának. A Szekszárdi Járásbíróság B. V.-t nyolchónapi börtönre ítélte. A bíróság a büntetés végrehajtását a vádlott idős korára és őszinte megbánására tekintettel kétévi próbaidőre felfüggesztette.” 

50 ÉVE a csehszlovák NHKG Ostrava labdarúgó csapatát fogadta a megye székhelyén a Szekszárdi Dózsa. A mérkőzésről a Tolna Megyei Népújság 1973. október 12-i száma közölt tudósítást. A Mucska – Fodor, Korner, Pusztai, Lelovics, Lubastyik, Horváth, Korom, Kovács, Kalász, Freppán összeállítású együttes az első 15 percben jól játszott, de ezután változott a helyzet. „A 20. percben egy ellentámadás után a vendégeik jobbszélsője megszerezte a vezetést. 1:0. A második félidő 16. percében egy ártatlan bal oldali támadás után a beívelt labda átszállt a védőkön melyet a vendégek jobbszélsője értékesített. 2:0. Befejezés előtt 3 perccel egy szép akció után állították be az ostrasvaiak a végeredményt. 3:0. A II. ligás ostravai csapat minden szempontból felülmúlta a hazaiakat és győzelmük feltétlen megérdemelt.”

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában