Családi nap

2023.10.01. 07:30

Sokan azt gondolják, hogy a méhészet egyszerű

Családi napon találkoztak a Dunaújváros és Vidéke Méhész Egyesület tagjai és hozzátartozói. Az eseményről Jenei Ferenc a szervezet elnöke számolt be.

Teol.hu

Fotó: Balogh Tamás

– Most már negyedik éve a Dunaföldvári Művelődési Központban tartottuk meg ezt a rendezvényünket. Az eseményen vendégül láttuk Kiss Norbertet a Méhészek Fejér Megyei Egyesülete elnökét és Nyerges Józsefet a szervezet szaktanácsadóját is. Ez egy békés, barátságos összejövetel, ahol volt mit megbeszélnünk. Mindenképpen örülünk annak, hogy a közösségünk szokásos magja összejött. Ez egy öröm, hiszen úgy látszik elégedettek a munkánkkal. Egy dolog viszont elgondolkoztató. Az egybegyűltek között talán négyen vannak ötven év alattiak, a maradék negyven padig idősebb… 

A lemorzsolódásról

– Sokan felébredtek egy illúzióból. Nem ismerve ezt a foglalkozást, azt gondolták, hogy ez egyszerű dolog, kirakjuk a kaptárakat, aztán kiszedjük a mézet, a többi a méhek dolga. A 20008-as válságtól sokan, kényszerből választották a mi pályánkat. Az akkori nagyon alacsony jövedelmeket ezzel szerencsésen ki tudták egészíteni. Utóbb kiderült a számukra is, hogy ez egy nagyon nehéz szakma, hiszen február végétől – novemberig a természetben akadnak tennivalók, utána télen a műhelyben vár ránk a karbantartó műhelymunka. Mára már inkább választják a kockázatmentes munkahelyi fizetéseket, mint a lejtmenetben haladó, alacsonyabb jövedelemmel kecsegtető méhészkedést. Sajnos sokan a méh állományukat is magukra hagyva fordítanak hátat ennek a tevékenységnek. Ezzel persze gondot okoznak az aktív közösségünknek. Természetesen a kedélyes beszélgetés mellett a bennünket érintő szakmai problémákról is szó esett. Ezek megoldására azonban a mi körünknek nincs módja.

A teljes írást a duol.hu társoldalunkon olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában