Hagyományőrzők

2023.10.23. 15:40

Szőrös gombóc és más finomságok

Harmadik alkalommal rendezett sváb főzőiskolát Németkéren a helyi német nemzetiségi önkormányzat.

Gazsó Rita

Hagyományos sváb finomságok készültek a hagyományőrzők konyháján. (Beküldött fotó)

A régi, hagyományos helyi, sváb fogásokat felelevenítő főzőiskola szervezői ezúttal is a németkéri származású Hanák Ottóné Braun Margit: Anyám konyhája című szakácskönyvéből választotta receptet, amelyet a programra érkező érdeklődőkkel közösen készítettek el szombat délután. Az érdeklődők nem csak passzív szemlélői voltak a bemutatónak, hanem ki is próbálhatták ügyességüket. Az alapanyagokat, kellékeket ezúttal is a nemzetiségi önkormányzat biztosította. A rendezvény menüsorán ezúttal is egyszerűen elkészíthető, spórolós fogások, szőrös gombóc, smarni, krumplis pacsa és csiga ropogós szerepelt.

A népi gasztronómia iránt érdeklődőknek nem ismeretlen a szőrös gombóc, avagy németül a hariga nockl, amely egy krumplis tészta, amelyúgy készül, hogy a hámozott, nyers krumplit finom reszelőn lereszelik, liszttel összekeverik nagyjából nokedli állagúra, majd nokedliszaggató segítségével forró, sós vízbe szaggatják, majd paprikás-hagymás zsírral leöntik. Az eredeti receptben egyébként tejfölös túróval keverték össze a kész nokedlit, amelyet lehetett sósan és édesen is tálalni. A smarnit, németül schmarn, avagy ahogyan legtöbben hallhattak róla, a császármorzsát vélhetően még többen ismerik.

A krumplis pacsa, avagy flátyesz a krumplis pogácsához, fánkhoz hasonló tésztaféle. Áttört, főtt krumpliból készül, amelyet összekeverünk egy tojással és némi liszttel, kicsi sóval, ügyelve, hogy egy kicsit kemményebb állagú tésztát kapjunk. Nyújtás után a tésztát derelyemetélővel négyszögletes darabkákra vágjuk és kevés zsíron, olajon kisütjük, majd porcukorral tálaljuk. A csiga ropogós úgy készült, hogy egy összetekert sajtos tésztát kinyújtás, majd megkenést követően feltekerték, majd vékony kis szeletkékre vágták, majd tepsiben kisütötték. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, akkor az egyik rudat akár le is fagyaszthatjuk, bármikor jól jöhet egy későbbi vendégség alkalmával. 

A szervezőktől megtudtuk, rövidesen folytatódik a Németkéri Német Nemzetiségi Önkormányzat sváb főzőiskolája, amelynek célja, hogy az idősek megismertessék a régi ételeket, az elkészítési módokat a mai fiatalokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában