Lassan beköszönt a hideg

2023.10.26. 14:01

Tűzifából van bőven, de a vevő most kevés

Megfelelő mennyiségben és minőségben is rendelkezésre áll a tűzifa, az állami erdészeti társaságok továbbra is prioritásként kezelik a lakosság tűzifaigényét és folyamatosan szolgálják ki a vevőket – közölte az agrárminiszter pár nappal ezelőtt. A Gemenc Zrt. honlapján az olvasható, hogy kedvezményes, kemény lombos, vastagtűzifa-vásárlási lehetőséget biztosítanak a lakosság számára október 31-ig.

Mauthner Ilona

Sokan rászorulnak a szociális tűzifára, a legtöbb településen van ilyen program, persze mindenütt kevesebb jut az igényeknél. (illusztráció)

Forrás: Shutterstock

A tavalyi évet megelőző időszakra jellemzően átlagos nagyságú a tűzifa iránti kereslet. Az állami erdészeti társaságok felkészültek, és megfelelő mennyiségben és minőségben rendelkezésre áll náluk a lakosság, illetve a szociális tüzelőanyag-program részére a tűzifa. Megfelelő mennyiségben és minőségben is rendelkezésre áll a tűzifa, az állami erdészeti társaságok továbbra is prioritásként kezelik a lakosság tűzifaigényét és folyamatosan szolgálják ki a vevőket – közölte az agrárminiszter pár nappal ezelőtt.

A Gemenc Zrt. honlapján az olvasható, hogy kedvezményes, kemény lombos, vastagtűzifa-vásárlási lehetőséget biztosítanak a lakosság számára október 31-ig. Az agrárminiszter arra emlékeztetett, hogy a tavalyi évben a hatósági áras tűzifaprogram rendkívüli és átmeneti veszélyhelyzeti intézkedés volt, amelyet a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt kialakult energiaválság indokolt. Idén a kormány nem indította el a programot, de a maximált áras lehetőség feltételeihez hasonló feldolgozottsági fokú tűzifa továbbra is közvetlenül az állami erdészeti társaságoktól szerezhető be a legkedvezőbb kondíciókkal, bizonyos helyeken akciók mellett.

Október végéhez közeledve egyre többen ocsúdnak fel, hogy meg kell venniük a fűtőanyagot, még akkor is, ha eddig nagyon kegyes volt az időjárás. Jelentős mértékben emelkedett idén a tűzifa ára, így a tavalyihoz képest alig van vásárló a Tüzépeken, mondták az általunk megkérdezett üzletvezetők. Az erdészek szerint amint beköszönt a hideg, tömegesen veszik majd a tűzifát, ami azonban készlethiányhoz vezethet. Sokan azt remélik, hogy még csökkenni fog a fa ára, ezért kivárnak, hatósági árról azonban egyelőre nem született kormánydöntés.

– Csaknem hatvan százalékkal esett vissza a tűzifa iránti kereslet a tavalyi évhez képest – mondta egy bajai üzlet vezetője. Hozzátette, várhatóan november elejére kifogynak a készletből. 
Akinek nem volt anyagi tartaléka, az sajnos tavasszal nem tudta előre megvenni a következő télre való fát. Pedig jobban járt volna, mert most tízezer forinttal többet kérnek köbméteréért, mint a hatósági áras tüzelőért kértek április 15-ig. Háztartásonként akkor maximum 10 erdei köbméter tűzifát lehetett megvásárolni az állami programban.

– Mi öt erdei köbméter tűzifát vásároltunk még április elején, az akkor 150 ezer forintba került, plusz a fuvar – mondta a bátaszéki Horváth Péterné. A nyár során a család férfitagjai felhasogatták, behordták. Jöhet a hideg, mi már bebiztosítottuk magunkat.

A tűzifa-kereskedők szerint konganak a telepek az ürességtől, alig vannak vásárlók. Egyes szakemberek beszámolója alapján a forgalmuk csaknem 60 százalékkal esett vissza a tavalyihoz képest. A kereslet hiányának pedig egy oka van, hogy idén brutálisan elszálltak a tűzifaárak. A fűtési idénnyel egy időben felbukkantak a tűzifával házalók is, velük azonban nem árt óvatosnak lenni. Honlapján a rendőrség is ad tanácsokat, miként kerüljük el, hogy csalás áldozatai legyünk.

Ajánlják, hogy csak telephellyel rendelkező, leinformálható, számlaképes kereskedőktől vásároljunk, és mindig kérjünk számlát. Ne rendeljünk telefonon. A fa mennyisége, fajtája és a minősége telefonon keresztül nem ellenőrizhető. Tartsuk szem előtt, hogy az erdei köbméter és a hasított köbméter között jelentős különbség van. Az agrárminiszter hangsúlyozta, nincs tűzifahiány, nincs sorban állás, minden állami társaságnál nagyobb készletek állnak rendelkezésre, amelyek árairól a társaságok honlapjain lehet tájékozódni. Az árakat jelenleg a piac határozza meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában