Mohácsi csata

2023.11.01. 09:41

Alig húszévesen itt vesztette életét

A köztudatban kevéssé ismert az a tény, hogy az 1526. augusztus 29-i török elleni végzetes mohácsi csatában 1600 lengyel vitéz is elesett Gnoinski Livhard kapitány vezérlete alatt.

Teol.hu

A Bonyhádi Magyar-Lengyel baráti Társaság tagjai a mohácsi lengyel emlékoszlopnál (Beküldött fotó)

Ezt örökíti meg Mohács belvárosi parkjában egy emlékoszlop, amelyet 1931-ben a Magyar-Lengyel Egyesület kezdeményezésére állítottak fel. Az oszlop egyik tábláján ez olvasható: „Még áll bástyánk, az ős határ: a Tátra, rajta a szent madár, a lengyel sas ide vigyáz: Mohács példa legyen, ne gyász” 

Az ősz folyamán ezt a helyet keresték fel és helyeztek el ott koszorút a Bonyhádi Magyar-Lengyel Baráti Társaság tagjai Kercsó József kezdeményezésére, aki a fiával, ifjú Kercsó Józseffel együtt irányította a baráti társaság által közösen faragott Magyar-Lengyel Barátság Emlékművének létrehozását. 

A kirándulók a Mohács környéki Sátorhely melletti Nemzeti Emlékhely kiállításait is megtekintették. Ugyancsak a mohácsi csatával kapcsolatos Csele patak partján álló II. Lajos Királyunk Emlékművénél is tiszteletüket tették a kirándulók, ahol a Jagelló-házi II. Lajos, a lengyel származású, alig húsz éves királyunk a csatából menekülve vesztette életét. Az emlékhely közelében levő Szent Miklós Vízi- és Taposó Malmot már a 14. században említik a dokumentumok. Itt fejezték be a tartalmas és tanulságos napot a Bonyhádi Magyar-Lengyel Baráti Társaság tagjai.
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában