Stratégiai fontosságú közérdek

2023.11.12. 09:26

Cél a környezeti terhelés csökkentése és a munkahelyek védelme

Támogató nyilatkozatot adott a dunaújvárosi vasmű megmentése érdekében Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, a Duna Furnace Dunai Vasmű Kft. és a Fejér Vármegyei Kormányhivatal közötti környezetvédelmi szerződés megkötéséhez, ezzel biztosítva több ezer munkahely megmaradását Dunaújvárosban. Ezzel párhuzamosan megkezdődtek a tárgyalások is a Liberty Steel és a szakszervezetek vezető képviselői között.

Teol.hu

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A kormány még szeptemberben döntött a – más esetekben már 2004 óta létező – közigazgatási hatósági szerződés kiterjesztéséről a környezetvédelem területére. A lépés célja, hogy a környezetvédelmi hatósági feladatokat ellátó kormányhivatal szerződéses keretek között működhessen együtt a jelentős környezeti terhelést jelentő üzemekkel, ha ezen terhelés mielőbbi csökkentését a cég vállalja és a szerződés kötéséhez komoly gazdasági, munkahelyvédelmi közérdek fűződik. - áll a Miniszterelnökség közleményében.

Az új tulajdonos, a Liberty Steel Central Europe Kft. – élve a jogszabályi lehetőséggel – kérte a környezetvédelmi hatósági szerződés megkötését, amire a Miniszterelnökséget vezető miniszter jóváhagyása után kerülhet sor. A Duna Furnace Dunai Vasmű Kft. a "szénalapú acélgyártásról" a környezetkímélőbb, elektromos ívkemencés technológiára szándékozik áttérni, amellyel mintegy 80 százalékkal csökkenti a működése során keletkező szén-dioxid-kibocsátást. Erre többi között azért van szükség, mert az elektroacél gyártás bevezetése -, ahogy egy október 13-i sajtótájékoztatón elhangzott - 1,5-2 év alatt valósulhat meg. Addig pedig szükség van az ilyen szabályozásra.

A teljes cikket a Duol.hu oldalon találja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában