Életút

2023.11.16. 20:00

Csak egyetlen pap van, akit Belon Gellért szentelt fel

A legendás hírű segédpüspök, Belon Gellért egyetlen lelkipásztort szentelt fel életében: Horváth Sándort, aki ma Nagydorog plébánosa. Életének érdekességei közé tartozik az is, hogy nagy közösségszervező. Az első szolgálati helyén, Bonyhádon létrehozott katolikus ifjúsági csoport (melynek tagjai persze már nem fiatalok), máig működik.

Wessely Gábor

Horváth Sándor plébánost 1986-ban szentelték pappá. Bár eredetileg más pályára készült, engedelmeskedett a hívásnak. (A szerző fotója)

– Hogyan indult? Kezdettől fogva pap akart lenni? 
– Akart a fene – mondja Horváth Sándor nagydorogi plébános. – Mindenki mezőgazdász volt a családban, a génjeimben hordoztam a föld szeretetét. Jankón (Jánoshalmán) nőttem fel, anyám hallotta a piacon, hogy van Kecskeméten egy jó középiskola, a helyi plébános, Belon Gellért is örömmel támogatta, hogy odamenjek a piaristákhoz. 
– Ő az, aki később pécsi segédpüspök lett? 
– Igen, de az 1959-es kinevezése és az 1982-es felszentelése között hosszú idő, 23 év telt el. Ez egy érdekes sztori. Nagytudású ember volt, Rómában is folytatott tanulmányokat, de a kommunista hatalomgyakorlókkal nem akart együttműködni, ezért csak kistelepülésen lehetett lelkipásztor. Publikált is, ha engedték; több cikkét letiltották még az egyházi sajtóban, az Új Emberben is. Egyszer Svájcban egy filmrendező lapozgatta a vatikáni évkönyvet, és ráakadt Belon Gellért adataira: kinevezve x éve, felszentelése akadályoztatva. Fogott egy kamerát, készített róla egy filmet, s az egész nyugati világ azon szörnyülködött, hogy mit művel az államhatalom a vasfüggönyön túl. Egy emberjogi konferencián a magyar küldöttséget szembesítették ezzel, azok hazajöttek, beszámoltak róla, Miklós Imre, az Állami Egyházügyi Hivatal elnöke rögtön Jánoshalmára utazott, és közölte vele, hogy hozzájárulnak a segédpüspökké szenteléshez. Ám a plébános azt válaszolta, hogy már nem látja értelmét. Koros is volt, beteg is. De addig jártak a nyakára, míg belement a dologba. Aztán ő is felszentelt valakit: engem. Én voltam az egyetlen, akit Belon Gellért szentelt pappá. Sok testi probléma gyötörte már akkor, fél évvel később meg is halt. 
– Kicsit kanyarodjunk vissza oda, hogy mikor távolodott el a földtől. A piarista gimis évek alatt? 
– Amikor a továbbtanulási papírokat kellett beadni, Isten fülön ragadott. Más terveim voltak, biológiából és fizikából érettségiztem, de engedelmeskedtem a hívásnak. Példaképül szolgáló, kiváló szerzetes-tanáraink voltak, hatan lettünk papok abból az osztályból. 
– Úgy tudom, sok állomáshelye volt. Igaz, hogy hét évnél hosszabb időt nem szeret egy helyen tölteni? 
– Az 1986-os szentelésem óta a nyolcadik szolgálati helyem Nagydorog. Ide 2020-ban kerültem. 
– Közösségépítőként is emlegetik. Bonyhádon máig működik a nyolcvanas években létrehozott ifjúsági (akkor ifjúsági) csoportja. Miért tartja ezt fontosnak? 
– Több helyen kezdtem a nulláról a plébániai közösségek építését, és volt, ahol már meglévőt vettem át. Ilyen volt a bonyhádi is. Elődöm, Székely György hat összetartó embert hagyott rám, s ez dagadt fel az ott töltött három évem során huszon-egynéhány főre. Valóban máig működik, Szőts Gábor vezetésével. A közösségben gyakorolt és megélt hit visz igazán közel Istenhez. 
– Tanulhat egy pap a laikus, a civil hívőktől? 
– Mindenképpen, főleg, ha szeretetközösségben él velük, látva az egyéni problémáikat, és az azok megoldására, a Szentlélek segítségével tett erőfeszítéseiket. Legtöbbet persze Belon Gellérttől tanultam, akinek gyerekkoromban ministránsa, később felszenteltje voltam. A nyugalma, a béketűrése hatott rám leginkább. Azokkal szemben is megbocsátó volt, akiktől semmi jót nem kapott. Önmérsékletet tanúsított a hit által, és önmérsékletre nevelt. Rengeteget szenvedett a fél tüdeje és a mellőztetése miatt, mégis, amikor meghalt, mosoly ült az arcán. 
 

Jó időben gyakran jár motorral misézni a plébános

Horváth Sándor 1960-ban született Jánoshalmán. A piaristáknál érettségizett Kecskeméten. A teológiát Szegeden kezdte és Győrben fejezte be. Közben 14 hónapig házigondozóként dolgozott Pécsen. Pappá 1986-ban szentelte Belon Gellért segédpüspök, Jánoshalmán. A szolgálatot Bonyhádon kezdte diakónusként, majd káplánként folytatta. Onnan Szigetvárra került káplánnak, majd Újpetre plébánosa lett.

További állomáshelyei: Görcsöny, Lengyel, Sellye, Olasz és Nagydorog, ahol 2020 óta a katolikusok lelkipásztora. A központi plébánián kívül tíz település tartozik hozzá: Sárszentlőrinc, Szedres, Medina, Kajdacs, Kölesd, Tengelic, Pusztahencse, Kistormás, Györköny és Bikács. Jó időben gyakran jár motorral misézni. Lelkes közösségszervező. Fiatalokat hív és visz kirándulásokra, hittantáborokba, zarándoklatokra. Feladatai ellátásában segítségére van Farkas József kisegítő lelkész, aki a tengelici plébánián lakik. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában