Rekonstrukció

2023.11.29. 18:40

Felújították a kétszáz éves tolnai szentháromság-szobrot

Építésének 200. évfordulóján közadakozásból felújították a Tolna városi Szentháromság-szobrot.

Teol.hu

A műemlék rekonstrukcióját az e célra létrehozott alapítvány vállalta. Saramó Márta alapító az MTI-nek elmondta, a felújításra 15 millió forint adomány érkezett helyi és elszármazott tolnaiaktól, cégektől, valamint a város önkormányzatától.

Fotó: Facebook/Deér Épületszobrász Kft.

Az 1823-ban emelt 14 méter magas, oszlopos építményt 1882-ben és 1983-ban is restaurálták, a homokkőből készült, sokalakos kompozíció azonban ismét elkopott, a szobrok kontúrjai elmosódtak - tette hozzá. A műemléket hiteles fotók alapján állították helyre, konzerválták a homokkövet, és kipótolták a hiányzó részeket.

A későbarokk stílusú szobrot a városban megtelepedett svábok szintén közadakozásból építtették - mondta az alapító. A Tolna vármegyei értéktár leírása szerint a talapzat oldalain Szent Kristófot, Szent Györgyöt, Xavéri Szent Ferencet ábrázoló domborművek, a saroktámok fölött Szent Sebestyén, Szent Donát, Szent Vendel és a svábok védőszentje, Passaui Szent Valentin alakja, a homlokoldal felőli konzolon Immaculata-szobor látható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában