Számos településén várják ebédre az önkormányzatok a rászorulókat

2023.11.09. 11:30

Fürgeden hétfőtől szolgálja a rászorultakat a népkonyha

Száznyolcvannégy tizennyolc éven felüli lakos ebédjéről gondoskodik szociális állapotuk miatt Fürged önkormányzata november hatodikától. Minden hétköznap délután egy órától fél háromig lehet menni az előre csomagolt ebédért, valamilyen egytálételért. Hétfőn sertéspörkölt tésztával, kedden paradicsomleves, szerdán gombapörkölt tésztával szerepelt az étlapon.

Brunner Mónika

Őcsényben minden hétköznap 193 ételt adnak a népkonyhán, délután fél egy és egy óra között, az önkormányzat mellett, a könyvtárnál október 9-e óta.

Fotó: Mártonfai Dénes

A hétszáztíz lakosú Fürged polgármestere, Barkóczi József lapunknak elmondta, hogy a Palliatív Humánszolgáltató Központtal kötöttek szerződést. Az önkormányzat konyhájában készülnek az ételek, amit a helyi kultúrházban osztanak ki minden hétköznap. Ismertette, hogy közös önkormányzati hivataluk van Ozora községgel, ahol már több mint egy éve működtetnek népkonyhát.

Mivel úgyis főznek a fürgedi önkormányzati konyhán, így nem okozott gondot számukra a fürgedi népkonyha létrehozása, működtetése. Naponta kicsivel több mint háromszáz forintból készítik az ételeket. 

Fürgeden közfoglalkoztatásban termelik a sárgarépát, paprikát, paradicsomot, uborkát, krumplit. A terményekből a több mint harminc óvodásnak és a szociális ellátás jogosultjainak, időseknek is főznek. 

A csütörtöki napon lencselevessel, pénteken pedig mákostésztával várják a helyi lakosokat, amelyek száma várhatóan bővül, jelenleg még harminc helyi lakos jelezte, hogy igényli a népkonyhai szolgáltatást. 

A Palliatív Humánszolgáltató Központtal kötött szerződéssel rendelkezik a mintegy ezerhatszáz fős Ozora is, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy háromszáz lakos egytálételéről gondoskodnak minden hétköznap. Hétfőn tarhonyás hús csemegeuborkával, kedden rántott szelet rizibizivel, szerdán lecsósvirsli tésztakörettel szerepelt a menüben, csütörtökön hentestokány és párolt burgonya, pénteken tejberizs várható.

Egy-egy adag étel körülbelül negyven dekás mennyiséget jelent, a helyi konyhán főzik, dobozolják, és az egykori ozorai kisiskola épületében adják délután egy órától három óráig. 

Sárpilis polgármestere, Figler János arról tájékoztatta portálunkat, hogy százhúsz lakost szolgálnak ki a helyi népkonyhán. A települési létszámuk hatszázharminc fő. Az önkormányzat melegítő- és tálalókonyhával rendelkezik, a helyi óvodásoknak és időseknek, a szociális étkeztetésben ellátottaknak Őcsényből hozatják az ételt.

A közösségi ház konyháján adják át a népkonyhai szolgáltatás igénylőinek a napi ebédet, amelyet az önkormányzat is egységcsomagolásban kap meg. A heti menüről elmondta, hogy hétfőn mákostészta, kedden májpörkölt rizzsel szerepelt az étlapon. Az ételeket délelőtt tizenegy órától délután négy óráig lehet átvenni. 

Figler János elmondta azt is, hogy a Palliatív Humánszolgáltató Központtal szerződtek, a sárpilisi önkormányzat adja az ételosztás helyszínét, amelyet számukra a Tolna vármegyei Kormányhivatal engedélyezett. Hozzátette: az étkezési lehetőséget minden tizennyolc év feletti lakos igénybe veheti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában